Hlavní obsah

V berlínské mešitě zasáhli proti verbířům do Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na čtyři sta příslušníků policie podniklo v úterý v Berlíně rozsáhlou razii proti muslimským radikálům podezřelým z podpory vzbouřenců v Sýrii. Prohledali sedm bytů ve čtvrtích Neukölln a Chartlottenburg a mešitu u Tempelhof. Nikdo nebyl zatčen.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Marocký imám Abdalkadir Daúd popírá verbování islámských radikálů

Článek

Policisté vyslechli hlavního podezřelého z verbování bojovníků proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, Maročana Abdalkadira Daúda. Jednapadesátiletý imám v modlitebně popřel, že by kdykoli podněcoval k násilí.

Jeho komplic, devatenáctiletý Makedonec, vyslechnut nebyl, zřejmě právě bojuje v Sýrii.

Zásah přišel po půlročním sledování mešity Ibrahima Chálila, která byla centrem salafistů, což jsou sunnitští fundamentalisté vyznávající netolerantní wahhábismus. Sledoval ji Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci civilní kontrarozvědky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Němečtí policisté po zásahu v mešitě

Varoval, že se němečtí salafisté snaží ve stále větší míře oslovovat běžence, kteří do Německa v současnosti přicházejí. Salafisté chtějí uprchlíky, kteří jsou zpravidla sunnitští muslimové, získat na svou stranu a využít pro svou propagandu, která sympatizuje s Islámským státem.

Počet islámských radikálů v Německu se podle nedávné zprávy BfV stále zvyšuje. Salafistů je v zemi už asi 7900, v roce 2011 jich přitom byly jen stovky a ještě v červnu 7500.

Podle šéfa BfV Hanse Georga Maassena odjelo do Sýrie a Iráku podpořit džihádisty 740 radikálních muslimů. Pětinu tvořily ženy. Třetina z těch, kteří dojeli do Sýrie a Iráku, se vrátila, 120 jich bylo v bojích zabito, uvedl server local.de.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám