Hlavní obsah

V Belgii vyšetřují smrt Slováka po policejním zákroku

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgická policie vyšetřuje smrt devětatřicetiletého Slováka Jozefa Chovance, který zemřel v roce 2018 po zákroku policie na letišti Charleroi. Podle slovenských médií policisté klečeli Slovákovi na hrudi celých 16 minut a Chovanec po převozu do nemocnice zemřel.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Článek

Rodina muže tvrdí, že se stal obětí policejního násilí, a stěžuje si na pomalý postup belgické justice. Na videozáznamu pořízeném v záchytné cele policista při zásahu proti Slovákovi zvedá ruku k nacistickému pozdravu, pět dalších policistů se Chovancovi směje, sedí a klečí mu na hrudi.

„Blokování dýchání našeho klienta po dobu 16 minut není normální,“ citoval slovenský deník Sme advokáta rodiny Lennerta Dierickxa. „Rodina zesnulého trvá na tom, že Chovanec se stal obětí policejního násilí,“ uvedla tisková agentura Belga. Příbuzní si rovněž stěžují na pomalý postup belgické justice.

Do ulic Bruselu už jen s rouškou, hlavní město EU zpřísňuje opatření

Evropa

Narážel hlavou do zdi, tvrdí policie

Chovanec byl zadržen 23. února 2018 na letišti Charleroi poté, kdy byl vyveden z letadla pro násilné chování. Kapitán kvůli Slovákovi odmítl odstartovat a Chovanec se poté dostal do potyčky s přivolanými policisty. Podle tehdejší policejní zprávy si měl Chovanec způsobit zranění sám, když opakovaně narážel hlavou do zdi, začal krvácet, utrpěl infarkt myokardu, byl převezen do nemocnice, kde po několika dnech v kómatu zemřel.

Prokuratura v Charleroi potvrdila, že zmíněný případ je stále předmětem vyšetřování a byli vyslechnuti všichni zasahující policisté. Podle prokuratury by se vyšetřování mělo blížit ke konci. „Chceme vědět, co se stalo a proč se k němu takhle chovali,“ řekla pro list Het Laatse Nieuw Chovancova manželka Henrieta. Chovanec vlastnil společnost, která najímala slovenské dělníky na stavby v Belgii a pravidelně cestoval mezi Slovenskem a Belgií.

Při akci belgické policie zemřel agresivní Alžířan

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám