Hlavní obsah

V Anglii se bude moci setkávat jen šest lidí, testovat se mají i zdraví

– Londýn
Novinky, Alex Švamberk

Britský premiér Boris Johnson ve středu oznámil, že v Anglii se bude moci od pondělí scházet nanejvýš šest osob. Jde podle něj o zjednodušení pravidel, opatření má předejít další uzavírce země. Slíbil také masové testování, aby lidé s negativními výsledky mohli „vést normální život“.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Johnson uvedl, že od pondělí se nebudou moci lidé scházet v Anglii ve větších skupinách než šestičlenných. Výjimkou je pouze případ, když je rodina v jednom bytě větší než šestičlenná.

Testovat by se podle něj měli i zdraví lidé v celé Británii. „Nyní jsme používali testování především k zjištění lidí, kteří jsou pozitivní, takže je můžeme izolovat od společnosti a ochránit rizikové skupiny. To bude pokračovat jako naše priorita,“ řekl Johnson a dodal, že na konci října by mělo být možné denně provádět až půl milionu testů.

Pánská jízda Britů v Praze skončila řadou nákaz

Koronavirus

„Ale v budoucnosti, v blízké budoucnosti, chceme začít používat testování i ke zjištění lidí, kteří jsou negativní, kteří nemají koronavirus a nejsou nakažliví, takže jim umožníme žít normálním způsobem za základě znalosti, že nemohou nikoho virem nakazit,“ dodal Johnson. Spoléhá na to, že nové testy budou jednoduché, rychlé a dostupné ve velkém množství, využívat by měly sliny a dávat výsledky za devadesát a možná i za dvacet minut.

Kdy se virus začal vlastně šířit? Nakažený v Anglii zemřel měsíc před prvním oficiálním případem

Koronavirus

V Británii přibylo za 24 hodin 2659 nových případů nákazy koronavirem, což není tolik jako v neděli a v pondělí, kdy se čísla blížila třem tisícům, ale je to více než minulý týden. Celkem se v zemi nakazilo covidem už 355 219 lidí, z nichž 41 594 zemřelo.

Během posledního týdne se zvýšil počet nakažených za týden na sto tisíc obyvatel z 12,5 případů na 19,7. Nejhorší je situace ve skupinách mezi 17 až 29 lety, když ve skupině od 19 do 21 let je dokonce 54,5 případů nákazy na sto tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám