Hlavní obsah

Úzká spolupráce USA s EU nemusí trvat věčně, varuje Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členské státy Evropské unie by měly zvýšit spolupráci v obraně a bezpečnosti, protože není zaručeno, že vztahy s USA zůstanou neměnné, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová během návštěvy Belgie a Lucemburska. Lepší ochrana vnějších hranic EU je podle ní předpokladem pro spravedlivější rozdělování uprchlíků v unii.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Jsem přesvědčena, že Evropa a EU se musejí naučit převzít v budoucnu ve světě více zodpovědnosti," řekla studentům v Bruselu po převzetí čestného doktorátu od univerzit v Gentu a Lovani. "Nemylme se: z pohledu některých našich tradičních partnerů, a myslím i (na) transatlantické vazby, není záruka, že úzká spolupráce s námi Evropany potrvá věčně," řekla.

Merkelová podle agentury Reuters nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa přímo nezmínila, zjevně ale odkazovala na jeho vyjádření z kampaně, že zváží přehodnocení závazků USA v rámci NATO.

V Lucemburku kancléřka hovořila o nutnosti lepší ochrany vnější hranice EU, která je podle ní předpokladem pro spravedlivější rozdělování uprchlíků mezi členskými státy unie. Kroky tímto směrem očekává od nadcházejícího summitu na Maltě. Zároveň ale vyzvala k trpělivosti se státy, které migranty přijímat nechtějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám