Hlavní obsah

Už žádné řeči o nacistech. Šéfové německé a turecké diplomacie si „tvrdě“ promluvili

Berlín
Aktualizováno

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel ve středu v Berlíně jednal se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem. Mezi jejich vládami došlo v poslední době k opakovaným střetům. Gabriel se ohradil proti srovnávání současného Německa s nacistickým, což byla reakce na nedávná slova tureckého prezidenta i samotného Çavuşoglua. Po schůzce označil jednání za tvrdé, ale upřímné.

Foto: Auswaertiges Amt/Thomas Koehler-photothek.net/Handout, Reuters

Ministři zahraničí Německa a Turecka Sigmar Gabriel (vlevo) a Mevlüt Çavuşoglu

Článek

Podle Gabriela jsou přirovnání za „čárou, která by neměla být překročena“.

Z „nacistických praktik“ obvinil Němce nejprve turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Bylo to poté, co německé úřady — oficiálně z bezpečnostních důvodů — zrušili několik mítinků, jichž se měli zúčastnit turečtí ministři. [celá zpráva]

Ministři chtěli turecké voliče v Německu přesvědčit k hlasování pro změnu ústavy. Referendum o přechodu na prezidentský systém se v Turecku uskuteční v polovině dubna. Změna by umožňovala Erdoganovi takřka neomezenou vládu. V Německu žije zhruba 1,4 miliónu tureckých voličů.

Srovnání s nacisty pak použil i samotný šéf turecké diplomacie Çavuşoglu, když bylo přesunuto také shromáždění v Hamburku, jehož se měl účastnit.

Vztahy uvadají od pokusu o puč

Vztahy mezi Německem a Tureckem uvadají už od loňského pokusu o puč v Turecku.

Gabriel po schůzce s Çavuşogluem přiznal, že jednání bylo chvílemi „tvrdé a kontroverzní“, ocenil však, že bylo upřímné. Stejně tak ocenil samotnou skutečnost, že turecký ministr přijel do Berlína.

Çavuşoglu po jednání uvedl, že svému německému protějšku předložil seznam nadcházejících aktivit tureckých ministrů v Německu. Gabriel k rušení mítinků poznamenal, že taková rozhodnutí závisí vždy na místních úřadech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám