Hlavní obsah

Už žádné řeči o nacistech. Šéfové německé a turecké diplomacie si „tvrdě“ promluvili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel ve středu v Berlíně jednal se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem. Mezi jejich vládami došlo v poslední době k opakovaným střetům. Gabriel se ohradil proti srovnávání současného Německa s nacistickým, což byla reakce na nedávná slova tureckého prezidenta i samotného Çavuşoglua. Po schůzce označil jednání za tvrdé, ale upřímné.

Foto: Auswaertiges Amt/Thomas Koehler-photothek.net/Handout, Reuters

Ministři zahraničí Německa a Turecka Sigmar Gabriel (vlevo) a Mevlüt Çavuşoglu

Článek

Podle Gabriela jsou přirovnání za „čárou, která by neměla být překročena“.

Z „nacistických praktik“ obvinil Němce nejprve turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Bylo to poté, co německé úřady — oficiálně z bezpečnostních důvodů — zrušili několik mítinků, jichž se měli zúčastnit turečtí ministři. [celá zpráva]

Ministři chtěli turecké voliče v Německu přesvědčit k hlasování pro změnu ústavy. Referendum o přechodu na prezidentský systém se v Turecku uskuteční v polovině dubna. Změna by umožňovala Erdoganovi takřka neomezenou vládu. V Německu žije zhruba 1,4 miliónu tureckých voličů.

Srovnání s nacisty pak použil i samotný šéf turecké diplomacie Çavuşoglu, když bylo přesunuto také shromáždění v Hamburku, jehož se měl účastnit.

Vztahy uvadají od pokusu o puč

Vztahy mezi Německem a Tureckem uvadají už od loňského pokusu o puč v Turecku.

Gabriel po schůzce s Çavuşogluem přiznal, že jednání bylo chvílemi „tvrdé a kontroverzní“, ocenil však, že bylo upřímné. Stejně tak ocenil samotnou skutečnost, že turecký ministr přijel do Berlína.

Çavuşoglu po jednání uvedl, že svému německému protějšku předložil seznam nadcházejících aktivit tureckých ministrů v Německu. Gabriel k rušení mítinků poznamenal, že taková rozhodnutí závisí vždy na místních úřadech.

Reklama

Související články

Merkelová navštívila Erdogana

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek zavítala do Turecka, kde ji přijal prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle následných vyjádření spolu mluvili...

Jste jako nacisté, opřel se Erdogan do Němců

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal současné německé představitele k nacistům. Reagoval tak na rozhodnutí několika měst nenechat veřejně vystoupit...

Výběr článků

Načítám