Hlavní obsah

Už není s námi, ale proti nám. Rusové považují rezignaci diplomata v OSN za zradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se v úterý vyjádřil k rozhodnutí ruského diplomata Borise Bondareva odstoupit z funkce rady ruského zastoupení při OSN v Ženevě kvůli nesouhlasu s ruskou invazí na Ukrajinu. Bondarev rezignoval jako první z přibližně 4500 ruských diplomatů. Podle Peskova se rozhodl jít proti vlastní zemi.

Foto: ČTK/AP

Boris Bondarev na pasové fotografii

Článek

„Bondarev již není s námi, je spíš proti nám. Zaujal stanovisko odsuzující kroky ruského vedení, které podporuje prakticky všechno obyvatelstvo naší země. Znamená to, že tento pán vystoupil proti společnému sjednocenému názoru naší země,” řekl Peskov novinářům podle agentury TASS.

V Kremlu se podle Peskova dosud neseznámili s otevřeným dopisem, kterým diplomat vysvětlil důvody svého rozhodnutí. Mluvčí doporučil obrátit se s dalšími dotazy na ministerstvo zahraničí.

Nikdy jsem se tolik nestyděl

„Během 20 let v diplomacii jsem viděl různé zvraty naší zahraniční politiky, ale nikdy jsem se za svou zemi nestyděl tolik jako 24. února letošního roku,“ napsal v pondělí ve zveřejněném rezignačním dopise Bondarev.

Stydím se za svou zemi, uvedl člen ruské mise při OSN v rezignačním dopise

Evropa

„Agresivní válka, kterou Putin rozpoutal proti Ukrajině a v podstatě celému západnímu světu, není zločinem jen proti ukrajinskému lidu, ale možná tím nejzávažnějším zločinem proti Rusům,” dodal.

Bojí se reakce a zůstane v Ženevě

Agentuře AP nyní již bývalý diplomat potvrdil, že písemnou rezignaci předal velvyslanci Ruska při OSN a dalších mezinárodních organizacích v Ženevě Gennadiji Gatilovovi.

Na dotaz, zda se nyní obává reakce Moskvy, odpověděl, že se přirozeně musí obávat. Nemíní však opustit Ženevu.

„Ne všichni ruští diplomaté jsou váleční štváči. Jsou soudní, ale musí mlčet,” dodal s tím, že jeho případ by mohl ostatním posloužit jako příklad.

Připustil však, že pokud bude za svá vyjádření trestně stíhán, další diplomaté jej následovat nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám