Hlavní obsah

Uvízlou českou loď z drážďanské pasti vyprostí vlna z ústeckých zdymadel

– Drážďany

Českou nákladní loď, která v neděli odpoledne uvízla na mělčině pod Mariánským mostem v Drážďanech, by měla z písčité pasti vysvobodit vlna, kterou směrem do Německa vypustili vodohospodáři z ústeckých zdymadel na české straně Labe.

Foto: Sebastian Kahnert/DPA, ČTK/AP

Česká nákladní loď uvízlá pod mostem v centru Drážďan

Článek

Vlnu pustili vodohospodáři z vodního díla Střekov nad Masarykovými zdymadly v Ústí. Střekovské jezero slouží právě pro shromažďování vody určené pro manipulaci na dolním toku.

Vlna už je v Děčíně

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Zajištěný stav vodní hladiny v Ústí byl 190 centimetrů, požadavek na zlepšení byl na 210 centimetrů od půlnoci do čtyř do rána," vysvětlil dispečer ústeckého povodí Pavel Jansa.

"Vlna se už objevila v Děčíně, odpoledne nebo k večeru dorazí do Drážďan," doplnil Jansa.

Loď je dlouhá 90 metrů, má na palubě 1100tunový náklad a zatím se k ní nikdo nepřihlásil. [celá zpráva]

Společnost se k lodi nehlásí

Podle ředitele drážďanského vodního a lodního úřadu Klause Kautze ale nejspíš patří děčínské společnosti ČSPL. Potvrdit to prý ale nemůže. Nápis ČSPL nese loď i podle fotografií, které zveřejnil deník Sächsische Zeitung.

Představitel společnosti nehodu v neděli nechtěl komentovat. "Informace může podat jen generální ředitel, bude v pondělí," řekl ČTK Pavel Čermák z lodního provozu ČSPL (Československá plavební akciová společnost Labská).

Němci museli přerušit dovolenou

List Sächsische Zeitung upozornil, že hloubka 1,42 není v této části Labe nikterak nízká.

Německý vodní a lodní úřad musel kvůli nehodě české lodi povolat své zaměstnance z vánoční dovolené, aby při vyprošťování lodi pomáhalo více lidí, dodal Kautz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám