Hlavní obsah

Pod mostem v centru Drážďan uvízla česká nákladní loď

Drážďany
Aktualizováno

Pod Mariánským mostem v centru Drážďan v neděli dopoledne uvízla česká nákladní loď. Dosavadní pokusy o její vyproštění selhaly, informoval deník Sächsische Zeitung (SZ). Pokračovat by se mělo v pondělí, kdy záchranářům pomůže voda puštěná z Česka.

Foto: Sebastian Kahnert/DPA, ČTK/AP

Česká nákladní loď uvízlá pod mostem v centru Drážďan

Článek

Loď dlouhá 90 metrů s nákladem o hmotnosti 1100 tun uvízla pod mostem, který stojí nedaleko drážďanské Semperovy opery či galerie Zwinger, na písčité mělčině, uvedl list. S 1,42 metry přitom nebyla podle SZ hladina vody nijak neobvykle nízká.

"Přivolali jsme na pomoc další český remorkér typu TR 15. Přes Vánoce byl odstavený v (drážďanském) Albertově přístavu," uvedl ředitel drážďanského vodního a lodního úřadu Klaus Kautz. Několik pokusů o vyproštění se však nezdařilo. Saské a české úřady se rozhodly akci přerušit do pondělí.

Kautz ČTK řekl, že se domnívá, že loď patří děčínské společnosti ČSPL. Potvrdit to prý ale nemůže. Nápis ČSPL nese loď i podle fotografií, které zveřejnil deník Sächsische Zeitung.

Představitel společnosti nehodu nekomentoval. "Informace může podat jen generální ředitel, bude v pondělí," řekl ČTK Pavel Čermák z lodního provozu ČSPL (Československá plavební akciová společnost Labská).

Pomohou zdymadla v Ústí

Ještě v neděli by podle SZ měla ústecká zdymadla vypustit do Labe vodu, která by během pondělí zvedla hladinu řeky i v Drážďanech.

Vodní a lodní úřad přitom bude muset povolat své zaměstnance z vánoční dovolené, aby při vyprošťování lodi pomáhalo více lidí. V případě potřeby bude k dispozici také bagrovací loď, která by přeložila náklad sojového šrotu z havarované lodi, a tak ji odlehčila.

Pokud se akce zdaří, bude moci uvízlá loď ještě v pondělí pokračovat na své cestě do Děčína. Do té doby je Labe pro mezinárodní dopravu uzavřené, uvedl list SZ.

Výletních lodí, které vozí turisty ze saské metropole do zámku Pillnitz, se omezení nedotklo, neboť se jejich kotviště nachází dál proti proudu řeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám