Hlavní obsah

Poláka odsoudili za vraždu ženy, kterou zabil před 27 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský soud ve čtvrtek poslal na 25 let do vězení 53letého Waldemara B. za vraždu dvacetileté ženy, kterou spáchal před 27 lety. Smrt Zyty Michalské vyřešili teprve před půl rokem policisté z poznaňského oddělení Archiv X, tedy policejní tým, jenž se zabývá nevyřešenými případy, píše list Gazeta Wyborcza. Odsouzený se ke zločinu přiznal, vraždit prý nechtěl. Jeho obhájce oznámil, že se proti verdiktu odvolá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zyta Michalská zmizela 3. dubna 1994 poté, co odešla z domova. Svědci ji naposledy viděli kráčet k místnímu lesu. O den později ji našla její matka, tělo leželo 800 metrů od domova.

Pitva prokázala, že příčinou smrti bylo udušení pískem a listy, které se dostaly do ženiny průdušnice, zatímco ji někdo táhl hlouběji do lesa, popsal server televize TVN 24. Na těle zavražděné ženy byla rovněž zranění, která podle prokuratury nasvědčovala tomu, že se ji pachatel snažil přimět k pohlavnímu styku. Vrah ji také několikrát udeřil kamenem do hlavy. Policie ho ovšem nedopadla a po nějaké době vyšetřování zastavila.

Usvědčující DNA

Případ však loni znovu otevřel tým policistů z Archivu X a ti se skrze média obrátili na obyvatele, kteří by mohli mít k vraždě jakékoliv informace. Vytipovali poté 40 podezřelých mužů. Alibi na dobu zločinu neměl pouze jeden z nich - Waldemar B. Ten pochází ze stejné obce jako Zyta Michalská, tedy ze vsi Mikuszewo ve Velkopolském vojvodství, a během původního vyšetřování mezi podezřelými nefiguroval. Nyní ho usvědčily testy DNA, píše Gazeta Wyborcza.

Tušil, že syna zavraždili. Potvrdilo se to po 14 letech

Krimi

Odsouzenému bylo v době zločinu 26 let, později založil rodinu, pracoval v místním podniku, neměl záznam v trestním rejstříku, podle polských médií měl naopak pověst příkladného manžela a otce. Policie ho však loni zatkla a prokuratura obvinila z vraždy a pokusu o znásilnění Michalské. Muž se doznal pouze k vraždě, podotkl list Gazeta Wyborcza.

Soudkyně Renata Žurowská odmítla jako polehčující okolnost fakt, že Waldemar B. žil 27 let bez přestupků. Byl podle ní byl pouze opatrný, protože věděl, co spáchal. Mírnější výrok by podle ní odměnil fakt, že se mu více než čtvrt století dařilo unikat spravedlnosti. "To nelze přijmout. Tento případ má být poselstvím, že není zločinu bez trestu," prohlásila a poslala ho do vězení na 25 let. To je maximální trest, který mu mohla uložit, jelikož v době vraždy polské právo neobsahovalo doživotí, a nyní se už nevykonává trest smrti, podotkla Gazeta Wyborcza. Obhájce se snažil soud přesvědčit, že jeho klient neměl v úmyslu vraždit. Proti verdiktu se chce odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám