Hlavní obsah

USA zradily Kurdy, své nejbližší spojence z minulých let, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Spojené státy zradily syrské Kurdy, kteří byli v minulých letech jejich nejbližšími spojenci, prohlásil ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Zároveň doporučil Kurdům, aby se stáhli od turecké hranice, jak to ukládá úterní rusko-turecká dohoda, jinak je turecká armáda rozdrtí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Peskov prohlásil, že se zdá, že Washington podněcuje Kurdy, aby zůstali co nejblíže u hranice a postavili se turecké armádě. „Spojené státy byly v minulých letech nejbližšími spojenci Kurdů a nakonec je opustily a zradily. Teď by je nejraději nechaly u (turecké) hranice a téměř je nutí bojovat proti Turkům,“ řekl Peskov.

Ruští vojáci dohlédnou na odsun Kurdů, dohodl Putin s Erdoganem

Turecká invaze

Mluvčí Kremlu reagoval na Trumpova zvláštního zmocněnce pro Sýrii Jamese Jeffreyho, který v úterý vyjádřil pochybnosti o tom, že se Kurdové z dané oblasti stáhnou. O rusko-turecké dohodě řekl, že je „plná děr“. „Já jenom vím, že to zastaví Turky od dalšího postupu. Zda Rusové dodrží ty závazky, které jsou velmi vágní, to nevím,“ řekl Jeffrey.

KOMENTÁŘ: Kurdský mouřenín posloužil, mouřenín může jít – Alex Švamberk

Komentáře

Peskov prohlásil, že když Kurdové neodejdou, budou syrští vojáci a ruští vojenští policisté, kteří jsou na místě, nuceni odejít a ponechat Kurdy, aby sami bojovali proti turecké armádě. „Turecká vojenská mašinerie zbylé kurdské jednotky rozdrtí,“ řekl Peskov.

Spojené státy měly dosud u hranice své vojáky jako spojence YPG, kteří se podíleli na porážce teroristické organizace Islámský stát. Začátkem září prezident Donald Trump rozhodl vojáky stáhnout a umožnil tak tureckou ofenzivu, která začala 9. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám