Hlavní obsah

USA a Británie stahují kvůli hrozící invazi část pracovníků z velvyslanectví na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev
Aktualizováno

Spojené státy nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby opustily zemi kvůli hrozící ruské invazi. Americké ministerstvo zahraničí rovněž povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků z Ukrajiny. Ukrajina označila krok za přehnaný. Pracovníky z velvyslanectví na Ukrajině stahují i Britové, EU uvedla, že zatím nevidí k podobnému kroku důvod.

Foto: Andriy Dubchak, ČTK/AP

Ukrajinský voják v zákopu v Mariupolu v doněckém regionu

Článek

Americké ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že americké velvyslanectví v Kyjevě zůstává nadále otevřené a že oznámení neznamená evakuaci. Tento krok byl zvažován již nějakou dobu a není známkou zeslabení americké podpory Ukrajiny, konstatovalo ministerstvo.

Mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nykolenko krok označil za přehnaný, i když to USA neoznačují za evakuaci. „Považujeme tento krok americké strany za předčasný a za projev přehnané opatrnosti. Ve skutečnosti tu aktuálně není žádná podstatná změna v bezpečnostní situaci. Hrozba nových vln ruské agrese zůstává od roku 2014 konstantní a shromažďování ruských vojsk u hranice začalo loni v dubnu,” uvedl.

Válka na Ukrajině by měla fatální dopad na Afriku a Asii

Ekonomika

I Británie začala stahovat pracovníky svého velvyslanectví na Ukrajině kvůli obavám z možné ruské invaze, uvedla stanice BBC. Britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že britští diplomaté nečelí žádným určitým hrozbám, i tak ale odejde asi polovina lidí pracujících na britské ambasádě v Kyjevě.

Evropská unie zatím nehodlá odvolávat rodiny diplomatů z Ukrajiny, nevidí k tomu důvod. Před pondělním jednáním ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož pokračují vyjednávání mezi Washingtonem a Moskvou. O jejich posledním vývoji bude evropské spojence informovat americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„Nemyslím, že bychom museli opustit Ukrajinu a odejít. Ale možná bude mít ministr Blinken více informací, o které se s námi podělí," řekl před jednáním novinářům v Bruselu Borrell.

CNN: Americká ambasáda v Kyjevě žádá evakuaci postradatelných pracovníků

Evropa

Podle Washingtonu by kvůli pokračující hrozbě ruské vojenské akce měli zvážit odchod i všichni američtí občané pobývající na Ukrajině. „Bezpečnostní situace, zvlášť podél ukrajinských hranic, na Ruskem okupovaném Krymu a na Ruskem kontrolovaném východě Ukrajiny, je nepředvídatelná a může se rychle zhoršit,“ napsalo americké ministerstvo v prohlášení.

„Američtí občané na Ukrajině by si měli být vědomi toho, že ruská vojenská operace kdekoli na ukrajinském území by vážně ovlivnila schopnost amerického velvyslanectví poskytovat konzulární služby, včetně pomoci americkým občanům při odjezdu z Ukrajiny,“ varovalo ministerstvo.

Do Kyjeva dorazily další americké zbraně

Do Kyjeva dorazila druhá zásilka zbraní od Spojených států. Na Twitteru o tom v neděli večer informoval ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Jde o součást americké vojenské pomoci Ukrajině schválené v prosinci, která má hodnotu 200 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

Do Kyjeva dorazila další zásilka zbraní z USA

Evropa

Rusko soustředilo u hranic s Ukrajinou vojáky

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Rostoucí napětí nezmírnila ani páteční schůzka amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena a šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, kteří o situaci na Ukrajině jednali v Ženevě.

Odpověď na invazi na Ukrajinu bude „svižná, tvrdá a jednotná“, varují USA Moskvu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám