Hlavní obsah

Válka na Ukrajině by měla fatální dopad na Afriku a Asii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina, jakožto země s jednou z nejúrodnějších půd na světě, je už po staletí známá jako „obilnice Evropy“. Na jejím zemědělském vývozu závisí výživa velké části obyvatel Afriky a Asie. Málokdo si to uvědomuje, ale pokud by ruská vojska opravdu vtrhla na Ukrajinu, v rozvojových zemích to způsobí hladomor, politickou nestabilitu a migraci, upozorňuje magazín Foreign Policy.

Foto: EPA/EFE - Satellite image 2021 Maxar Techmologies, Profimedia.cz

Satelitní snímek ruských vojsk z 19. ledna shromážděných u ukrajinské hranice

Článek

Ukrajina je předním vývozcem kukuřice, ječmene a žita, ale největší vliv na potravinovou bezpečnost ve světě má její pšenice. Za rok 2020 vyvezla zhruba 18 milionů tun pšenice z celkové sklizně 24 milionů tun, což z ní činí pátého největšího vývozce na světě.

Mezi odběratele sice patří i Čína a Evropská unie, ale nejvíce na ukrajinských farmářích závisí rozvojový svět. Například v Libanonu, kde chléb a další obilné výrobky tvoří 35 procent kalorického příjmu obyvatelstva, získávají polovinu veškeré pšenice v zemi právě z Ukrajiny.

CNN: Americká ambasáda v Kyjevě žádá evakuaci postradatelných pracovníků

Evropa

Řada zemí, jejichž spotřeba pšenice je závislá na Ukrajině, se už i tak potýká s nedostatkem potravin v důsledku politické nestability a násilí. Například Libye dováží z Ukrajiny 43 procent své spotřeby pšenice, Jemen 22 procent, Egypt 14 procent.

Tím seznam významných odběratelů z řad rozvojových států nekončí. Podle dat Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) představovala v roce 2020 ukrajinská pšenice 28 procent spotřeby Malajsie, 28 procent Indonésie a 21 procent Bangladéše.

Válka v Evropě způsobí katastrofu i jinde

Problémem je, že většina nejproduktivnější zemědělské půdy na Ukrajině se nachází ve východní oblasti – právě u jejích hranic Rusko shromažďuje svoji armádu. Charkovská, Dněpropetrovská, Záporožská a Chersonská oblast se nacházejí západně od Doněcké a Luhanské oblasti, které jsou již částečně obsazeny ruskými či Ruskem podporovanými silami.

Britové obvinili Moskvu, že chce v čele Ukrajiny proruského vůdce

Evropa

V případě, že by se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl pro vojenskou ofenzívu, dá se očekávat, že by infrastruktura a vybavení byly zničeny, farmáři by utekli a produkce se tak zastavila.

Foreign Policy připomíná, že ceny potravin jsou celosvětově na vzestupu a jakékoli skokové zvýšení by mohlo vést ve zranitelných státech v Africe a Asii k demonstracím a násilí, jako nedávno v Kazachstánu. Válka v Evropě by tak v rozvojových zemích mohla prohloubit rozdíly ve společnosti, podnítit korupci, vynést k moci politické radikály a mimo jiné tím přímo vyvolat vlnu migrace.

Válka je nevyhnutelná, jsme připraveni, hlásají ukrajinští vojáci z fronty

Evropa

Na Ukrajině pak navíc panují obavy z toho, aby se neopakoval scénář z roku 1930, kdy sovětská restriktivní politika způsobila hladomor, jehož výsledkem bylo 4 až 7 milionů mrtvých Ukrajinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám