Hlavní obsah

Unie zatím od Itálie a Řecka převzala 5651 žadatelů o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy EU v rámci přerozdělování žadatelů o azyl převzaly od Řecka a Itálie dosud 5651 osob, jen v září jich bylo rekordních 1202, uvedla ve středu Evropská komise. Je to však stále jen zlomek z celkového počtu 160 000 osob, které by měly být v průběhu dvou let z obou zemí přesunuty do jiných unijních států.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Běženci v sicilském přístavu Augusta

Článek

Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos ve středu zdůraznil, že členské země Unie mají právní povinnost splnit závazky, na nichž se skoro přesně před rokem shodly. "Evropské právo není výběrové a to, na čem se země společně dohodly, musí být naplněno," prohlásil Avramopulos.

Vyhnul se ale přímé odpovědi na otázku, zda komise začne některé země případně trestat za jejich malou ochotu v tomto programu spolupracovat. "Různé formy solidarity neznamenají změnu politiky," uvedl.

O potřebě solidarity, která "jde od srdce" a není tedy vynucována, hovořil počátkem měsíce v projevu před europarlamentem šéf komise Jean-Claude Juncker. [celá zpráva]

Je možné relokovat všechny, koho se program týká, v příštím roce.
Dimitris Avramopulos

Evropská exekutiva si podle Avramopulose vyhrazuje případnou možnost právní akce. "Nyní se ale soustředíme na pokrok a na jasné zlepšení. Je možné relokovat všechny, koho se program týká, v příštím roce," řekl.

ČR převzala 12 osob

Unijní státy se na přerozdělení žadatelů o azyl s cílem ulevit Itálii a Řecku dohodly loni v září přes jasný odpor Slovenska či České republiky. K 28. září bylo z Řecka přesunuto 4455 lidí, z Itálie 1196. Česká republika převzala celkem 12 osob z Řecka, Slovensko podle údajů komise tři.

V rámci několika přesídlovacích programů, jejichž cílem je živelnou migraci nahradit jinými způsoby cesty, přijelo do unijních zemí 10 695 osob z celkového počtu 22 504 dohodnutého loni v létě.

Komise ve středu také uvedla, že přes pokrok z řecké strany nejsou zatím podmínky v Řecku natolik dobré, aby tam tam bylo možné začít podle unijních pravidel vracet migranty, kteří právě v Řecku poprvé vstoupili na území EU, ale pak se přesunuli do jiné země osmadvacítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám