Hlavní obsah

Nechceme zničit různost, chceme lepší Evropu, řekl šéf komise Juncker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Otázce rozporů v Evropské unii zejména po referendu o odchodu Velké Británie se ve svém projevu o stavu EU věnoval šéf Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker. Řekl, že Brusel nechce podkopávat nebo ničit rozdíly. V otázce migrační krize zdůraznil, že nejde solidaritu vynucovat, což lze chápat jako odklon od migračních kvót.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jean-Claude Juncker seznamuje europoslance se stavem EU.

Článek

„Přijímání uprchlíků musí být dobrovolné, musí jít ze srdce a nemůže být vynucováno,“ řekl Juncker v europarlamentu ve Štrasburku v souvislosti s migrační krizí.

Podle listu Daily Telegraph jde o přiznání porážky poté, co se EU loni snažila prosadit kvóty silou. List upozornil, že to Juncker řekl před referendy o kvótách v Polsku a Maďarsku.

„Evropa neklesne na cestu nacionalismu, to se nikdy nemůže stát, ale jsou tu rozdíly v tom, kam potřebujeme napřít další úsilí Unie,“ řekl Juncker, když vyzýval k překonání rozdílů mezi těmi, kdo jsou zdrženliví vůči integraci uprchlíků ve svých společnostech, a těmi, kdo si stejně jako on myslí, že spravedlivý podíl všech členů EU na přerozdělování běženců je zásadní.

Evropská integrace nemůže nechat stranou zájmy jednotlivých členských zemí.
Jean-Claude Juncker

„Evropská unie stále není jednotná,“ varoval Juncker. „Některé věci se vylepšily, jiné ne. S tím souvisí krize v EU,“ dodal a nastínil své vize o budoucí Unii.

„Evropská integrace nemůže nechat stranou zájmy jednotlivých členských zemí,“ řekl Juncker. „Evropa žije a žízní po různosti. Nechceme ji zničit, nechceme ji podkopat. Chceme budovat, chceme lepší Evropu,“ dodal.

„Musíme pracovat. Příštích dvanáct měsíců je klíčových pro lepší Evropu,” uvedl.

Důraz na bezpečnost

EU by měla posílit svou bezpečnost, prohlásil také Juncker v překvapivě krátké, jen třičtvrtěhodinové řeči. Požaduje zavést informační systém o lidech, kteří do EU přijíždějí. „Budeme velmi přísní ohledně toho, kdo se může dostat přes hranice. Každý, kdo bude přijíždět do EU či ji bude opouštět, bude registrován,” slíbil Juncker. Zaznamenáváno podle něj bude automaticky datum i důvod cesty, a bude tak možné určit, kdo má na cestu právo, ještě předtím než dotyčný na evropské území dorazí.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker při projevu ve Štrasburku

Posílena má být policejní agentura Europol tak, aby mohla lépe pomáhat s výměnou informací. Juncker chce také vylepšit ochranu hranic. Do Bulharska by Frontex měl poslat na dvě stě policistů. Juncker také požaduje lepší přístup a sdílený přístup k databázi o podezřelých z terorismu.

Byli bychom rádi, kdyby žádost o brexit přišla tak rychle, jak je to jen možné.
Jean-Claude Juncker

Podle něj je také potřeba ustavit společné evropské velitelství a vytvořit společné evropské síly, které by se doplňovaly s jednotkami NATO. Propojení evropských vojenských zdrojů je podle něj oprávněné. Nedostatečná spolupráce v této oblasti představuje ztráty 20 až 100 miliard eur ročně, upozornil Juncker. Větší evropská obranná síla ale podle něj neznamená oslabení transatlantické solidarity.

Británie by měla odejít rychle

Podle šéfa EK neznamená brexit dezintegraci společenství, integrace naopak bude podle něj dál pokračovat: „Respektujeme a litujeme rozhodnutí Británie odejít z EU. Byli bychom rádi, kdyby žádost o brexit přišla tak rychle, jak je to jen možné, abychom mohli podniknout kroky, které je třeba udělat.“

Naznačil ale, že Británie nebude mít po odchodu přístup ke společnému trhu, pokud neumožní volný pohyb osob.

Evropa zapomněla na svou minulost, ale, dámy a pánové, naše děti si zaslouží více
Jean-Claude Juncker

Odsoudil také útoky na cizince ve Spojeném království. Evropa nikdy nemůže přijmout, že jsou polští občané biti či vražděni na ulicích Essexu, řekl Juncker k nedávné vraždě polského občana v Harlow. [celá zpráva]

 Evropa zapomíná na svou minulost

„Jsem tak mladý jako evropský projekt, který slaví v březnu 60 let,“ řekl na závěr.

Související téma:

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

„Jsem zkušený, žil jsem tímto projektem a věnoval mu celý život. Můj otec mu taky věřil, věděl, jak křehká byla Evropa, protože musel proti své vůli bojovat ve válce ve své vlastní zemi. Evropa zapomněla na svou minulost, ale, dámy a pánové, naše děti si zaslouží více,” apeloval šéf Evropské komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám