Hlavní obsah

Ulice Kyjeva jsou liduprázdné, utemovaná vládní čtvrť hodlá Rusům vzdorovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ulice jindy rušné ukrajinské metropole Kyjeva poslední dva dny zejí prázdnotou. Boje ukrajinské armády se speciálními silami ruské armády se v noci z pátku na sobotu přiblížily až k centru města. Většina těch, kdo má kam, se schovala, hlásí přímo z místa reportér britské stanice BBC.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Obrněná auta ukrajinské armády v ulicích Kyjeva

Článek

„Nacházím se teď v centru Kyjeva, který se v posledních dvou dnech vylidnil. Na ulicích je ale tu a tam přeci jen vidět nějaký kolemjdoucí nebo projíždějící auto. V dálce slyšíme výbuchy a varovné sirény. Ve vládní čtvrti je však klid. Armáda ji uzavřela a přístup hlídá,“ hlásí z Kyjeva reportér BBC Oleg Karpjak.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Boje v Kyjevě

V ulicích Kyjeva se bojuje, pod palbou je elektrárna

Zahraniční

Vojáci chránící kyjevskou vládní čtvrť se nechtějí nechat vyfotit a na kohokoliv, kdo se k nim přiblíží, namíří zbraň. Ulice města jsou podle zpravodaje britské stanice tak prázdné, že přeskakující barvy na dopravních semaforech působí nepatřičně, bijí do očí. Uši zas zaměstnávají jen zvuky obměňujících se reklam na billboardech.

Střela zasáhla obytný výškový dům v Kyjevě

Evropa

Pro místní je ale podstatné, že ve městě stále fungují dodávky elektřiny, plynu a vody a výpadky nemá ani mobilní signál nebo internetové připojení. Otázkou je, zda se podaří klíčovou infrastrukturu udržet v chodu i v dalších hodinách.

Ukrajinci hledají na internetu návod, jak vyrobit molotovův koktejl

Zahraniční

Dosud bylo při pokračujících bojích o ukrajinské hlavní město Kyjev zraněno 35 lidí včetně dvou dětí, uvedl starosta města Vitalij Kličko. Není ale jasné, zda jde pouze o civilisty.

Studentky cítí strach, bezmoc i výčitky

Domácí

Ukrajinská služba pro mimořádné události v sobotu informovala, že jedna z raket zasáhla v Kyjevě vícepodlažní obytný dům, incident si nevyžádal oběti na životech. Od čtvrtka už v důsledku invaze na Ukrajině zemřelo téměř 200 lidí. V hlavním městě se podle agentury Unian zastavil provoz metra, které bude sloužit už jen jako úkryt.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Snímek z ukrajinského metra, kde se schovávají vyděšení lidé.

Rusové o počtech obětí nemluví a nevyjadřují se ani k bojům o samotný Kyjev. V pátek večer podle serveru RT.com uvedli pouze to, že se jim podařilo obsadit letiště nedaleko ukrajinského hlavního města.

Ruské výsadkáře jsme zahnali, hlásí ve Lvově

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám