Hlavní obsah

Severodoněck ztracen. Ukrajinští obránci dostali rozkaz stáhnout se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Rusové pokračují v útocích na východě Ukrajiny, uvedl v pátek ve svodce ukrajinský generální štáb. Ukrajinští obránci se budou muset stáhnout ze Severodoněcku a už dostali takový rozkaz. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, uvedl v pátek ráno gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Poslední ruský útok na přilehlý Lysyčansk byl podle něj odražen, boje však pokračují v okolí dvojměstí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z rozbombardovaného Severodoněcku se stahují ukrajinští vojáciVideo: Reuters

 
Článek

„Obránci Severodoněcku se bohužel budou muset stáhnout z města na nové a silnější pozice,” uvedl Hajdaj na svém kanálu na Telegramu.

„Zůstávat v pozicích, které byly během mnoha měsíců bojů rozbity na kusy jen proto, aby tam zůstali, nemá cen, jen roste počet mrtvých,” dodal Hajdaj.

„Veškerá kritická infrastruktura byla zničena, na 90 procent města bylo poškozeno a 80 procent obytných budov se bude muset strhnout,” popsal situaci ve městě Hajdaj.

Ruská ofenziva se brzy vyčerpá, uvedl válečný institut

Evropa

Neuvedl ale, kdy by stahování ukrajinských obránců z města, které po zhruba měsíc zažívalo jedny z nejprudších bojů od zahájení ruské invaze, mělo začít. Nezmínil ani to, jak dlouho by mělo trvat, uvedla agentura Reuters.

Foto: Oleksandr Ratushniak, Reuters

Защитники Северодонецка

Není tak zřejmé ani to, kolik vojáků ve městě zůstává a jak by se mohli evakuovat, když město kromě části průmyslové zóny ovládají Rusové a všechny tři mosty ve městě jsou zničené.

Ambice Moskvy

Rusové chtějí získat úplnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí a udržet si pozemní cestu z Ruska na anektovaný Krym přes Záporožskou a Chersonskou oblast, uvedl v pátek ukrajinský generální štáb.

Podle generálního štábu pokračuje ruská blokáda ukrajinských černomořských přístavů západně od Krymu a Rusko se snaží udržet i západ Chersonské oblasti, aby mohlo znovu zaútočit na Mykolajivskou oblast.

Rusové také neustávají v útocích na infrastrukturu po celé Ukrajině.

Ostřelováno bylo několik měst a obcí v Sumské oblasti a opět byl ostřelován Charkov a několik obcí a měst v jeho okolí, jako jsou Stary Saltov, Zoločev nebo Dementijivka.

Dělostřelecká palba zasáhla i Červone, Krasnopill a Bohorodyčne u Slovjansku. O posledně zmiňovanou obec se už delší dobu tvrdě bojuje a separatisté tvrdí, že do ní pronikli.

Ukrajina už má raketomety z USA. Léto bude horké, vzkázal Rusům ministr obrany

Evropa

Těžké dělostřelecké palbě z houfnic, tanků, raketometů a minometů čelil především Lysyčansk a vesnice Bila Hora a Borivske v jeho okolí, které se pokoušejí Rusové dobýt a staly se stejně jako Lysyčansk i terčem náletu.

Útok u Borivského byl odražen, tvrdě se ale bojuje u Myrne Dolyny, kde ruské jednotky také útočí.

Pod palbou jsou i pozice ukrajinských sil a komunikace vedoucí do Bachmutu, o jehož dobytí Rusové taktéž usilují.

Ostřelovány byly ale i další obce podél fronty i v místech, kde ruské jednotky aktuálně neútočí; jako například Avdijivka.

Zmíněn byl i partyzánský boj, nebyla však uvedena žádná informace o ukrajinských útocích na Hadím ostrově ani u Chersonu, kde v posledních týdnech ukrajinské síly postoupily.

Reklama

Výběr článků

Načítám