Hlavní obsah

Ukrajinské letectvo zesílilo aktivitu, získalo další suchoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinským jednotkám se podařilo v Chersonské oblasti zničit ruský sklad munice a několik samohybných houfnic. Z boje bylo také vyřazeno 19 okupantů, uvedlo v sobotu ráno ukrajinské velitelství Jih. Ukrajinské letectvo zesílilo svou aktivitu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský Suchoj Su-25

Článek

„Raketové a dělostřelecké oddíly obranných sil při plnění úkolů vedení palby zničily 19 okupantů, houfnici Msta-B, tři samohybné houfnice Giacint S a zásoby munice,” uvedlo velitelství Jih.

Soustředění ruských sil u Ivanovky v Chersonské oblasti napadly dva ukrajinské bitevní letouny Su-25. Ukrajinské vzdušné síly zasadily další dva údery na jednotky nepřítele v oblasti Soldatského a Davydova Brodu.

Podle velení ukrajinských vzdušných sil zničilo v pátek letectvo přes dvacet kusů ruské obrněné techniky i opevněné posty nepřítele a jeho živou sílu. Čísla však nejde ověřit.

Velení dodalo, že bitevní Su-25 a bombardovací Su-24 podnikly od začátku ruské invaze přes tisíc náletů na nepřátelské pozice, vojenské kolony i soustředění techniky a vojáků.

Poslední akce ukazují, že Rusko nekontroluje vzdušný prostor a ukrajinské letectvo je aktivnější.

Ukrajina nedávno podle Foreign Policy získala z nejmenovaných východoevropských zemí bitevní letouny Su-25 a vrtulníky Mi-17. Bitevních suchojů měla získat 14.

Dodány měly být v rozloženém stavu. Polský tisk spekuloval se, že by bitevní suchoje mohly být z Bulharska, ale to dodávku popřelo.

Ukrajinci také dostali podle ukrajinských médií osm bitevních vrtulníků Mi-24V a šest Mi-35.

Mi-24V pocházejí podle amerických armádních zdrojů z ČR, česká ministryně obrany Jana Černochová to ale odmítla komentovat.

Vzdušné síly nasadili v Chersonské oblasti i Rusové. Zaútočilo pár jejich vrtulníků Kamov Ka-52. Žádné škody ale podle ukrajinských zdrojů nezpůsobily.

Reklama

Výběr článků

Načítám