Hlavní obsah

Ukrajinci oznámili sestřel ruského bojového letounu

Kyjev

Ukrajinská 57. samostatná motostřelecká brigáda ve středu na svých facebookových stránkách oznámila, že sestřelila ruský bojový letoun. Neuvedla typ sestřeleného letounu ani místo zásahu.

Foto: AP

Su-34 (ilustrační foto)

Článek

„Podle zjištění štábu 57. samostatné motostřelecké (ukrajinské) brigády její oddíl protivzdušné obrany ve středu sestřelil ruské vojenské letadlo,“ oznámilo velení brigády nesoucí jméno atamana Kosti Hordienka.

Brigáda zveřejnila záběr z dronu z letu dvou ruských letadel a také fotografie střely letící proti ruským bojovým letadlům a hořícího zasaženého letadla, u kterého ale není jasné, zda byla pořízena spolu s předchozími.

Podle tvaru křídel jde o některý typ suchoje vyvinutého ze stíhačky Su-27. Může jít o Su-30, Su-35 nebo o bombardér Su-34.

České gripeny startovaly k ruským strojům. Vzdušný výpad natočily

Evropa

Těchto bombardérů ztratilo Rusko od počátku války podle specializovaného webu Oryx devět.

Velitelství ukrajinských vzdušných sil oznámilo, že poslední byl sestřelen v sobotu jeden z nejmodernějších Su-35 a čtyři víceúčelové Su-30SM.

Poslední sestřel však zatím není potvrzen z dalších zdrojů, například fotografií vraku. Nepotvrzený je i sestřel ze soboty, ke kterému byly přiloženy nové fotografie dříve sestřeleného letadla.

Podle ukrajinského generálního štábu Ukrajinci sestřelili už 203 ruských letadel, 167 vrtulníků a 446 bezpilotních letadel.

Ukrajinci nabízejí kusy sestřelených Su-34, Rusko už přišlo o sedm procent z nich

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám