Hlavní obsah

Ukrajina se snažila naverbovat naše piloty, tvrdí ruská tajná služba

Zmařili jsme operaci ukrajinské tajné služby, jejíž cílem bylo unést ruská bojová letadla, tvrdí v prohlášení ruská tajná služba FSB. Operaci ukrajinské rozvědky zaštiťovala Severoatlantická aliance, píše server deníku Izvestija.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Ruský bojový letoun Suchoj Su-25

Článek

„Plán byl přesvědčit ruské piloty, aby létali a přistávali s letadly na letištích kontrolovaných ukrajinskou armádou,“ píše se ve zprávě FSB. Za to měli ruští piloti dostat nejen peníze, třeba také příslib, že za své služby získají občanství jedné ze zemí Evropské unie.

Sdružení ukrajinských podniků obranného průmyslu Ukroboronprom v březnu podle agentury Reuters oznámilo, že vyplatí milion dolarů (přes 24 milionů korun) komukoli, kdo unese ruské armádní letadlo ve stavu, který umožňuje, aby mohlo být rovnou nasazeno do bojů. Sdružení tehdy upřesnilo, že nabídka platí pro ruské piloty, kteří chtějí přejít na ukrajinskou stranu.

Lavrov: Ukrajinci si zaslouží lepší život, pomůžeme jim zbavit se tamního režimu

Válka na Ukrajině

Nynější akci překazila ruská tajná služba, píše deník Izvestija. S odvoláním na prohlášení tajné služby deník napsal, že během operace ruští agenti získali informace, které ruským vzdušným silám pomohly zasáhnout „řadu ukrajinských armádních objektů“. FSB také uvedla, že ti, kteří byli přímo zapojeni do této zvláštní ukrajinské operace a jejich spolupracovníci byli identifikováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám