Hlavní obsah

Ukrajina mobilizuje armádu. Vyhlásili jste válku, obvinila Rusko

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina v neděli uzavřela svůj vzdušný prostor pro necivilní letadla a začala povolávat do zbraně veškeré vojenské zálohy, informovala agentura Reuters. Stalo se tak poté, co proruská samospráva oznámila převzetí kontroly nad autonomním Krymem. Kyjev současně oznámil, že Rusko Ukrajině v podstatě vyhlásilo válku. Ukrajinský parlament nicméně připravuje osmibodový plán pro usmíření s Moskvou a žádá dialog.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Proruští ozbrojenci obsadili centrum investigativní žurnalistiky na KrymuVideo: ATR, Reuters

 
Článek

"Je nezbytné zajistit, aby byly ukrajinské jednotky připraveny k boji, co nejdříve to bude možné," uvedl Andrij Parubij, šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany. O povolání rezerv bylo podle něj rozhodnuto s cílem "zajistit bezpečnost a územní celistvost Ukrajiny" poté, co "Rusko porušilo bilaterální dohody mimo jiné týkající se černomořského loďstva".

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk následně obvinil Rusko z vyhlášení války.

Uzavření vzdušného prostoru pro necivilní letadla je opatřením proti přeletům ruských vojenských strojů přes ukrajinské území.

Armáda také posiluje ochranu strategických objektů včetně jaderných elektráren.

Krym už údajně nemají pod kontrolou

Místopředseda krymské vlády Rustam Temirgalijev podle agentury Interfax v sobotu večer řekl, že "oddíly krymské domobrany zablokovaly vzletové dráhy všech krymských letišť". Krymská vláda prý rovněž převzala kontrolu nad ukrajinskými policejními útvary v autonomii a úřadovnou ukrajinské prokuratury.

Foto: Reuters

Příslušníci proruských sil u letiště u Sevastopolu

Na stranu obyvatel Krymu podle jeho slov přecházejí i útvary protivzdušné obrany ukrajinské armády, které jsou na poloostrově.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské síly hlídkují u letiště u SevastopoluVideo: Reuters

Etničtí Rusové na Krymu tvoří většinu obyvatelstva a neuznávají novou ukrajinskou vládu vzešlou z nepokojů, které začaly loni v prosinci. Část Rusů žádá opětovné připojení Krymu k Rusku. Krym patří dvě století Rusku, než ho v padesátých letech minulého století Sovětský svaz daroval tehdy podřízené Ukrajině.

Oddíly proruských milicí od minulého týdne obsazují strategické objekty. Podle Kyjeva se tak děje s podporou ruských vojáků na pronajaté základně ruské černomořské flotily v Sevastopolu. Rusko má na Krymu podle tvrzení Kyjeva už přes 30 tisíc vojáků. Podle agentury AP se v neděli do správního střediska Krymu Simferopolu přesunuly stovky ruských vojáků.

Ruská pohraniční stráž zase tvrdí, že kvůli nepokojům z Ukrajiny do Ruska odešlo během letošního roku 675 000 Ukrajinců. Jde prý o známky humanitární katastrofy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plavidla černomořské flotily v SevastopoluVideo: Reuters

Žádají stažení a dialog

Rusko varovalo, že jsou jeho krajané na Krymu novou vládou ohrožováni, a jsou připraveni jim vojensky pomoci. Ukrajinská armáda je kvůli tomu od sobotního večera v bojové pohotovosti. [celá zpráva]

Rusko vyhlásilo bojovou pohotovost pro vojska středního a západního okruhu už v průběhu týdne. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Kyjev poukazuje na to, že Moskva s ním odmítá jednat. V neděli znovu vyzval ruskou stranu k rozhovorům. Současně ukrajinský parlament začal pracovat na osmibodovém plánu, který by vedl k urovnání krize. Ukrajinci požadují stažení ruských vojsk na sevastopolskou základnu i vydání uprchlého prezidenta Viktora Janukovyče, stíhaného za zabití desítek demonstrantů při protestech v Kyjevě z předminulého týdne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám