Hlavní obsah

Rusko vyhlásilo bojovou pohotovost stíhačkám u hranic s Ukrajinou

Moskva
Aktualizováno

Ruská armáda ve čtvrtek vyhlásila bojovou pohotovost svého letectva podél západní hranice. U pomezí s Ukrajinou zahájily ruské stíhačky hlídkové lety. O nařízení ministerstva obrany informovala agentura Interfax. Ukrajina varovala před pohybem ruských vojsk na Krymu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačky v ruském Západním vojenském okruhu jsou v pohotovostiVideo: Reuters

 
Článek

Rusko dává opakovaně najevo nelibost nad sesazením ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv jeho svržení označil za „ozbrojenou vzpouru“ extremistů a nové ukrajinské vedení je podle něj nelegitimní. [celá zpráva]

Prezident Vladimir Putin v souvislosti s děním na Ukrajině uvedl v pohotovost vojska v západním i středním Rusku, a to včetně leteckých a výsadkových sil. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští vojáci při středečním cvičení v Rostově na DonuVideo: Reuters

Ve čtvrtek Rusko dále stupňovalo tlak v souvislosti s děním na Ukrajině. Ministerstvo zahraničí poukázalo na „široká porušování lidských práv“ a vyjádřilo obavy nad útoky a vandalismem, které se podle Moskvy na Ukrajině šíří.

Napětí roste od středy na Krymu. V hlavním městě Simferopolu obsadila domobrana etnických Rusů sídla vlády i parlamentu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinská policie hlídkuje u budovy krymského parlamentu v Simferopolu. V popředí transparent s nápisem Krym Rusko.

Moskva upozornila na to, že nekompromisně vystoupí na ochranu svých krajanů na Ukrajině, jejichž práva jsou podle ní porušována.

Turčynov varuje před agresí

Ke zdrženlivosti nabádal Rusko ve čtvrtek úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Vyzval ruské síly, aby neopouštěly sevastopolskou námořní základnu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Jakýkoli pohyb ruských vojsk mimo základnu by podle něj byl agresí.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si také po událostech v Simferopolu povolalo ke konzultacím šéfa ruské diplomatické mise v Kyjevě, chargé d'affaires Andreje Vorobjova, uvedla ČTK.

Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského hrozí na Krymu regionální konflikt. Obsazení vládních budov v Simferopolu označil za drastický krok.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Znepokojení nad vývojem na Krymu vyjádřil podle ČTK i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Vyzval Rusko, aby nečinilo žádné kroky, které by mohly zvýšit napětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám