Hlavní obsah

V hromadném hrobě u Kyjeva našli tělo zastřeleného Čecha

– Kyjev • Aktualizováno

Neoznačené hroby s těly tří zastřelených mužů byly nalezeny u Makarivu v Bučanském rajonu Kyjevské oblasti. V hrobu byly nalezeny i dokumenty jedné oběti, z nichž plyne, že měla české občanství, napsala v úterý Ukrajinska pravda. Policie Kyjevské oblasti uvedla, že jde o řidiče kamionu, který působil na Ukrajině jako dobrovolník. České ministerstvo zahraničí o případu ví a je v kontaktu s rodinou zesnulého. Podrobnosti zatím nechce sdělovat.

Foto: Kyiv Regional Police via Storyful, AP

Ukrajinský voják

Článek

„Dva lidé byli zabiti ranou do hlavy, jeden člověk (ranou) do břicha,“ sdělil náčelník policie Kyjevské oblasti Andrij Nebytov.

„Na místě, kde byli pohřbeni, se našly dokumenty jednoho ze zabitých – občana České republiky. Údaje odpovídají,“ dodal ještě, což naznačuje, že mrtvý měl skutečně české občanství.

Ve Lvově byly slyšet výbuchy, rakety zasáhly vojenský objekt u hranic s Polskem

Evropa

„Zbývající dvě osoby nebyly v tuto chvíli identifikovány, ale měly na sobě civilní oděv,“ sdělil náčelník.

Pohřešovaný Čech

Český dobrovolník se u Makariva pohřešoval od počátku března. Podle ČTK byla poblíž hrobu objevena i část granátu F-1, které na místě podle ukrajinské policie nechali ruští vojáci.

V květnu to uvedli reportéři českého serveru Voxpot Majda Slámová a Vojtěch Boháč, kteří byli na začátku března na Ukrajině ostřelováni ve voze u města Makariv.

Na Ukrajině se pohřešuje český dobrovolník, dostal se pod palbu ruských vojáků

Válka na Ukrajině

Po zveřejnění reportáže se novinářům ozvala paní Simona, podle které se v téže době měl na podobném místě pohybovat její manžel Tomáš, řidič kamionu. Chtěl pomáhat s odvozem lidí. Od 2. března se mu nešlo dovolat.

Ministerstvo zahraničí ČR na počátku května potvrdilo, že je na Ukrajině nezvěstný český občan.

Ukrajinci se vzmáhají k protiútokům. Opět ovládli Makariv

Válka na Ukrajině

Podle policie se hroby nacházely po obou stranách silnice. Makariv na počátku války obsadily ruské jednotky, které se snažily ovládnout Kyjev.

V oblasti probíhaly tvrdé boje a okupanti zabíjeli civilisty, což bylo nejvíce patrné v Buči, kde se našel hromadný hrob.

V Buči exhumují těla z masového hrobu. Přeživší poznávají své blízké

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám