Hlavní obsah

Trapas jako hrom: Ochranka francouzského prezidenta si na cestu zapomněla vzít zbraně

Novinky, rei
Paříž

Francouzská tajná služba odpovědná za bezpečnost prezidenta Françoise Hollanda se ztrapnila. Prezidentovi ochránci si před nedávnou Hollandovou cestou na klimatický summit v Brazílii zapomněli zabalit svoje zbraně. Zjistili to až po příletu do Ria de Janeira, informoval ve středu satirický týdeník Le Canard Enchaîné.

Foto: Giampiero Sposito , Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

„Prohledávali prezidentský airbus jemným zubním kartáčkem, ale marně,“ poznamenal ironicky francouzský týdeník s tím, že elitní jednotka GSPR s sebou vozí zabezpečenou bednu se zbraněmi, která tentokrát zůstala v prezidentském sídle v Paříži.

„Chránili prezidenta holýma rukama,“ pokračoval v ironickém tónu Le Canard Enchaîné, přičemž citoval poznámku nejmenovaného policisty, že něco takového se stalo vůbec poprvé.

Francouzský týdeník si nedělal legraci. „Zbraně skutečně zůstaly v Elysejském paláci. Je pravda, že se na ně zapomnělo, a je pravda, že to bylo považováno za závažné pochybení zodpovědného důstojníka. Velitel jeho jednotky ho tudíž po návratu pozice zbavil,“ potvrdila mluvčí vlády Najat Vallaudová-Belkacemová. Popřela ale, že by prezidenta v Riu chránili neozbrojení strážci.

Reklama

Výběr článků

Načítám