Hlavní obsah

Tragickou srážku lodí v Budapešti natočil americký turista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

U soudu v Budapešti promítli v úterý videozáznam, který v květnu 2019 pořídil americký turista těsně před nárazem hotelové lodě Viking Sigyn do vyhlídkového plavidla Mořská panna. Vyhlídková loď se po nárazu potopila a o život přišli dva maďarští lodníci a 26 jihokorejských turistů.

Foto: Reuters

Archivní snímek vytahování potopené lodi Mořská panna z 11. června

Článek

„Bože, je tady loď! Bože, bože!“ je slyšet hlasy na videozáznamu. Ukrajinský kapitán hotelové lodi musel podle soudních znalců v té chvíli vědět, že obě plavidla do sebe narazí. Předsedkyně senátu Leona Némethová však potvrdila, že soud bude zkoumat také zodpovědnost kapitána vyhlídkové lodě Mořská panna.

Rok od potopení Mořské panny v Maďarsku. Loď skončila na dně Dunaje

Evropa

Ukrajinský kapitán čelí obvinění z přečinu ohrožení vodní dopravy z nedbalosti s následkem hromadné nehody a z trestního činu 35násobného neposkytnutí pomoci. Hrozí mu až devět let vězení. Na palubě Mořské panny byli dva maďarští lodníci a 33 jihokorejských turistů. Nehodu u Markétina mostu přežilo jen sedm turistů.

Nehoda na Dunaji se stala večer za velmi špatných povětrnostních podmínek za snížené viditelnosti, ale hlavní příčinou byla zřejmě nepozornost kapitána hotelové lodi. Ta narazila zezadu do vyhlídkové lodi a Mořská panna šla ke dnu. Záchranné čluny se zpožděním spustili až členové posádky Viking Sigyn bez příkazu kapitána.

V Maďarsku obvinili kapitána hotelové lodi, hrozí mu devět let vězení

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám