Hlavní obsah

Topolánek slovy o cestě do pekel vyvolal nevoli v USA

Novinky, aš, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek ve středu dopoledne mluvil v Evropském parlamentu ve Štrasburku k ekonomické krizi. Kritizoval USA za jejich postup a finanční injekce nazval cestou do pekel. Topolánkova slova byla dosud nejsilnější kritikou USA z úst evropského politika, píše AP. Rozruch vyvolala i v USA. Podle neoficiálních zdrojů vyvolala ve Washingtonu nevoli.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Premiér Mirek Topolánek si nasazuje sluchátka během jednání Evropského parlamentu.

Článek

Velvyslanec ČR v USA Petr Kolář v telefonickém rozhovoru s ČTK řekl: "Bez komentáře". Připustil ale, že v současnosti český zastupitelský úřad řeší blíže nespecifikované "nedorozumění".

Topolánek v projevu řekl, že v EU často vládne zděšení kolem kroků USA, které dávají na záchranu ekonomiky obrovské peníze. Kritika přišla jen několik hodin poté, co americký prezident Barack Obama, velký zastánce pomoci ekonomice řekl, že situace se již lepší. [celá zpráva]

"Je třeba číst historické učebnice, které zapadly prachem. Cesta zvolená USA se historicky zdiskreditovala sama," uvedl Topolánek. USA podle něj opakují chyby ze 30. let, tedy obří pomoc firmám, které krachují, a protekcionistická opatření. "Všechny tyhle kroky a jejich kombinace, a co hůř iniciativa za jejich permanentní ustanovení, jsou cestou do pekel," řekl Topolánek. Právě toto spojení - cesta do pekel - vyvolalo bouři.

Topolánek se ocitl na titulních stranách

Topolánkova ostrá slova zaregistrovala téměř všechna významná světová média a dávala tématu velký prostor.

BBC uvedla zprávu pod strohým titulkem Český premiér napadl Obamovo utrácení, Washington Post napsal tvrději: Český vůdce: Americký plán na zotavení je „cestou do pekla“. Podobný titulek zvolila i Al-Džazíra. CNN šla ještě dále a napsala: Prezident EU: Americký ekonomický plán je cestou do pekel. Podobný zvolila i CBS: Vůdce EU: Americká ekonomika je na cestě do pekla.

Vicepremiér Alexandr Vondra se snažil jeho vyjádření na tiskové konferenci po projevu mírnit a popíral, že ministerský předseda mluvil o pekle. Záznam vystoupení však ukazuje, že přirovnání opravdu použil.

Vicepremiér Alexandr Vondra se snažil jeho vyjádření na tiskové konferenci po projevu mírnit a popíral, že ministerský předseda mluvil o pekle. Záznam vystoupení však ukazuje, že přirovnání opravdu použil.

Tvrdé přirovnání přitom odpovídalo ladění projevu, který byl i jinak plný výpadů proti americkému plánu i proti socialistům. [celá zpráva]

Rozdílný přístup ke krizi 

Topolánkův projev prý také ještě více poukázal na rozdíly v řešení krize v USA a v kontinentální Evropě. Právě ty by měly být hlavním tématem nadcházejícího summitu G20 v Londýně, který se bude ekonomickou krizí zabývat.

List The Times napsal, že český premiér zničil naděje britského premiéra Gordona Browna na jednotný postup Evropské unie na summitu G20 příští týden v Londýně a zastínil Brownovo vystoupení v New Yorku. Když se britský premiér v New Yorku vyslovil pro "celosvětový fiskální a měnový impulz", Mirek Topolánek ohromil europoslance ve Štrasburku, uvedl konzervativní list.

Topolánek vpodvečer na Radiožurnálu svou kritiku na adresu USA zopakoval. USA podle něj do ekonomiky dávají bez rozmyšlení velké množství peněz a zaujímají politiku protekcionismu, ačkoliv to byly právě ony, které světovou krizi nastartovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám