Hlavní obsah

Topolánek brojil v Madridu proti byrokratům v EU

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se během své čtvrteční návštěvy španělského hlavního města Madridu pustil do kritiky přílišné regulace Evropské unie (EU). Na paškál si vzal velké množství směrnic a byrokracii. Česko podle něj patří k lídrům v odbourávání regulace.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Premiér Mirek Topolánek (druhý zleva) při setkání se španělským králem Juanem Carlosem (třetí zleva)

Článek

Topolánek přílišnou byrokracii v EU kritizoval v Madridu na setkání se zástupci španělských firem, které podnikají také v ČR.

„Fungující trh leckdy vyřeší to, co se snaží byrokraté vyřídit od zeleného stolu,“ uvedl v projevu před podnikateli český premiér. Dodal, že Unie představuje dva hlavní směry: společný trh a společné směrnice.

„Zatímco díky jednotnému vnitřnímu trhu všichni rychleji bohatneme, kvůli byrokracii to bohatnutí není zase až tak rychlé,“ míní Topolánek. Podle něj je v EU neskutečná míra regulací doslova všeho možného. Česko podle něj patří v rámci Unie k lídrům v odbourávání regulací.

„Snažíme se čistit naší legislativu,“ popsal, jak se jeho kabinet snaží s přeregulovaností bojovat. „Nedávám zářez na pažbu za nový zákon, ale zářez dávám za zrušený zákon,“ řekl k tomu s nadsázkou Topolánek. Jeho kabinet se podle něj snaží také snižovat počet státních úředníků. Omezování regulace přitom podle Topolánka koresponduje s heslem českého předsednictví v EU v první polovině příštího roku - „Evropa bez bariér“.

Premiér: Radar není namířen proti Rusku

Topolánek odpoledne v Madridu diskutoval s vysokoškolskými studenty. Na dotaz týkající se amerického radaru protiraketové obrany, který má vyrůst v Brdech, uvedl, že není namířen proti Rusku.

Premiér Mirek Topolánek a jeho protějšek José Luis Zapatero na tiskové konferenci.foto: Novinky/Jiří Ovčáček

„Je výsostně obranný a není namířen proti Rusku,“ prohlásil. Podle Topolánka je odpor Moskvy proti radaru „fakticky geopolitický“. Rusko si podle něj vždy myslelo, že střední Evropa patří do jeho sféry vlivu. „My jim teď říkáme: ale my nechceme být ve sféře vašeho vlivu,“ řekl k tomu.

Zapatera pozval do Prahy

Topolánek také v Madridu jednal se levicovým španělským premiérem José Luisem Zapaterem. Ten pak na společné tiskové označil setkání za „velmi srdečné“.

Přijal Topolánkovo pozání na návštěvu Prahy. Zapatero také prohlásil, že Česko může počítat s podporou jeho země v době předsednictví v EU. „Chtěl bych ubezpečit, že ČR předsednictví zvládne,“ uvedl pak Topolánek. Premiéři se bavili i o ratiikaci Lisabonské smlouvy.

„Pevně věřím, že do konce roku ten proces zvládneme,“ sdělil Topolánek. „Respektujeme, jak k tomu ČR přistupuje,“ doplnil Zapatero, který má podle svých slov velký zájem na tom, aby byla smlouva podepsána.

S králem o lyžování i Chávezovi

Večerní setkání se španělským králem se podle Topolánka oproti plánu protáhlo o dvacet minut. Kromě vážných témat probrali i lyžování a sport. Zaměřili se také na Latinskou Ameriku, hovořili i o venezuelském prezidentovi Hugo Chávezovi. S tím měl Juan Carlos I. konflikt. „Řekl, že je všechno v pořádku, že má smysl pro humor,“ citoval český premiér královo vyjádření k slovní přestřelce s Chávezem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám