Hlavní obsah

Terorista z Londýna: Do školy nosil fotku Usámy bin Ládina a v Británii chtěl právo šaría

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejsem žádný terorista, přísahal před jedenácti lety Usman Khan policii, když provedla razii v domě jeho rodiny v britském městě Stoke-on-Trent. Minulý pátek v centru Londýna zabil dva lidi a tři zranil, než ho policie zastřelila. Výpovědi jeho známých a fotky z minulosti prozradily, že se smál při zhlédnutí útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku v roce 2001, kázal o islámském extremismu a obdivoval Usámu bin Ládina, uvedl Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolemjdoucí nese nůž, který útočníkovi z London Bridge vytrhlVideo: AP

 
Článek

„Narodil jsem se v Británii, vyrostl jsem tady. Komunita ve Stoke mě zná, nejsem žádný terorista,“ tvrdil v roce 2008 17letý Khan policii. Ta ho tehdy podezřívala z propagování extrémních názorů a radikalizace lidí ve svém okolí.

Jedním z londýnských hrdinů je i vrah postižené mladé ženy, kterého právě propustili

Evropa

Už ve svých teenagerských letech byl spatřen, jak docházel do školy s fotkou vůdce teroristické al-Káidy Usámy bin Ládina na přebalu učebnice. Smál se útokům na Světové obchodní centrum v New Yorku z 11. září 2001. Vyfotili ho s vlajkou al-Káidy a už ve 14 letech kázal o islámském extremismu na ulicích Stoke.

Foto: West Midlands Police, ČTK/AP

Policejní fotografie Usmana Khana

Plánoval bombové útoky

Razii do domu jeho rodiny podnikla protiteroristická jednotka právě kvůli němu. Do rukou strážců bezpečnosti se totiž dostaly jeho pravidelné „znepokojivé básně“, ve kterých podporoval islámský extremismus.

Teroristovi s noži na London Bridge se postavil i polský kuchař s narvalím klem

Evropa

Hlásal také, že by Británie měla přijmout právo šaría, a stal se členem nejméně dvou zakázaných extremistických skupin. Policie z odposlechů zjistila, že plánoval sérii bombových útoků. Cílil například na Westminsterské opatství nebo londýnskou burzu. Jeho cílem byl podle britských médií i tehdejší starosta Londýna a současný premiér Boris Johnson. Stoupencům pak radil s výrobou výbušnin. V Kašmíru chtěl také vybudovat výcvikový tábor pro teroristy.

Je vychytralý, oddaný nenávistné ideologii a jedná velmi strategicky.
Soudce Alan Wilkie a Usmanu Khanovi

Na základě těchto zjištění ho soudce Alan Wilkie v roce 2012 poslal na 16 let do vězení. Označil ho za „velmi nebezpečného džihádistu“. „Je vychytralý, oddaný nenávistné ideologii a jedná velmi strategicky,“ uvedl tehdy Wilkie.

Hned po nástupu za mříže se ale Khan zapsal do deradikalizačního programu Learning Together (Učíme se společně), který zřídil institut kriminologie Cambridge University. Jeho činy a slova přesvědčily soud, aby ho v prosinci 2018 podmínečně propustil s elektronickým náramkem.

Foto: Profimedia.cz

Útočník z Londýna Usman Khan (zakroužkovaný) na fotografii z roku 2012

Skupina Learning Together jeho případ popsala jako velmi úspěšný. Poté, co ho vybavila počítačem, napsal jí Khan dokonce děkovný dopis, ve kterém uvedl, že „tento program má speciální místo v jeho srdci“.

Díky svému spojení se skupinou Learning Together mohl odcestovat do Londýna, kde v pátek poblíž London Bridge zabil jednoho muže a jednu ženu. Další tři lidi zranil, než policie 28letého útočníka zastřelila.

Záznam: Záběry z okolí místa činu v LondýněVideo: Reuters/AP

K útoku se v sobotu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Žádné důkazy ale neposkytla.

Khan, který si říkal Abú Saif, se narodil a vyrostl v Británii. Jeho rodina pochází z pákistánského Kašmíru. Měl tři starší sourozence, dva bratry a sestru.

Reklama

Výběr článků

Načítám