Hlavní obsah

Summit G20 je v otázce Sýrie neústupně rozdělen napůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Ve čtvrtek zahájený summit G20 nepřinesl žádný posun ohledně Američany plánovaného zásahu v Sýrii kvůli použití chemických zbraní. Rusko je nadále proti a USA daly najevo, že kvůli postoji Moskvy zaútočí i bez rezoluce Rady bezpečnosti. Nezískaly však podporu žádného dalšího státu.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Barack Obama se svým týmem při jednáních na summitu G20

Článek

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Vladimir Putin hovořili o útoku na Sýrii při večeři ve čtvrtek večer. Oba se drželi svých postojů. Obama na večeři přišel o hodinu později. Jeho poradci uvedli, že se snažil dovolat členům Kongresu, kteří budou příští týden jednat o zásahu v Sýrii. Chce je přesvědčit, aby hlasovali pro akci.

Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov po večeři řekl, že G20 se rozdělila, když polovina zemí chtěla, aby se podnikla rázná akce, a druhá zase chtěla, aby akci schválila Rada bezpečnosti. Americké plány podporovaly Francie, Turecko, Kanada a Velká Británie, přičemž Turci přinesli silné argumenty pro nutnost odpovědi.

Většina zemí G20 však útok bez souhlasu OSN odmítala.

Rusko ani USA názory nezměnily

Americká velvyslankyně při OSN Samatha Powersová uvedla, že Rada bezpečnosti už nepředstavuje cestu, jak potrestat Sýrii za válečné zločiny: „I při flagrantním porušení mezinárodních norem proti použití chemických zbraní Rusko pokračuje v tom, že drží Radu jako svého rukojmí.”

Naopak mluvčí ruského prezidenta řekl, že americký útok na Sýrii bude dalším hřebíčkem do rakve mezinárodního práva.

Šéfové Kongresu nechtěli jednat s ruskou delegací

O tvrdém postoji USA svědčí i to, že šéfové komor amerického Kongresu nechtěli jednat s delegací horní komory ruského parlamentu, která se chystala do USA k jednání o krizové situaci v Sýrii a chystaném americkém vojenském úderu.

Delegaci ruské Rady federace odmítli přijmout vůdce senátní demokratické většiny Harry Reid a předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner. Delegace v pátek plánovanou cestu zrušila.

O rezoluci, která by posvětila trestný úder proti prezidentu Bašáru Asadovi, jednaly poslanecké výbory Kongresu. Hlasování v plénu Senátu a Sněmovny reprezentantů se nečeká dřív než ve druhé polovině příštího týdne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám