Hlavní obsah

Strache zproštěn nařčení z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Heinz-Christian Strache, bývalý rakouský vicekancléř a někdejší šéf pravicově populistické strany Svobodných (FPÖ), byl zproštěn obvinění v korupční aféře, v níž měl v době svého vládního angažmá zprostředkovat spřátelenému podnikateli místo v dozorčí radě státní dálniční společnosti Asfinag.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Heinz-Christian Strache

Článek

Podle žalobců šlo o protislužbu za sponzorské dary pro jistý spolek blízký FPÖ. Vídeňský soud ale dospěl k závěru, že vinu Stracheho se nepodařilo jednoznačně prokázat.

Předsedkyně poroty míní, že Siegfried Stieglitz, majitel realitní firmy, jenž v případu také čelil obžalobě, sice „nehezky“ intervenoval za své jmenování do vedení Asfinagu, avšak že není jisté, zda Strache o zmíněném daru věděl.

Také Stieglitze soud zprostil viny. Jak Strache, tak podnikatel vinu od počátku odmítali. Verdikt o zproštění viny zatím není pravomocný. Státní zástupkyně na úvod projednávání řekla, že se „nejednalo o pouhý kavalírský delikt“.

Bývalý rakouský vicekancléř dostal podmínku za korupci

Evropa

V případě odsouzení hrozilo oběma obžalovaným až pětileté vězení. Stracheho právní zástupce ale ujišťoval, že jeho mandant a Stieglitz neuzavřeli žádné účelové spojenectví a že oba muže pojí dlouholeté přátelství. Argumentoval také, že poskytování sponzorských darů není trestné.

Loni dostal patnáctiměsíční podmínku

Už v loňském roce byl Strache v jiném případu odsouzen k patnáctiměsíční podmínce kvůli údajnému přijetí úplatku. Podle obžaloby Strache vyvíjel tlak na své stranické kolegy, aby umožnili schválením příslušného zákona jedné vídeňské soukromé klinice čerpat prostředky z veřejného zdravotního pojištění.

Šéf kliniky Walter Grubmüller, rovněž obžalovaný, výměnou za to poslal FPÖ v letech 2016 a 2017 dva dary v celkové výši 12 tisíc eur (295 tisíc korun).

Strache prý nechal špiclovat exmanželku za stranické peníze

Zahraniční

Strache se ocitl pod palbou kritiky i v roce 2019, kdy média zveřejnila tehdy dva roky starou videonahrávku, na níž měl Strache při pobytu na španělském ostrově Ibiza slibovat údajné neteři ruského oligarchy pomoc s dojednáním zakázek ze státního rozpočtu výměnou za finanční pomoc před volbami. Úřady začaly věc prověřovat, v září 2020, ale prokuratura šetření zastavila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám