Hlavní obsah

Strach nám nenaženete! Francie halasně uctila památku učitele, kterému útočník uřezal hlavu

Novinky, ČTK, nčs
Paříž

Desetitisíce lidí se zúčastnily v neděli shromáždění k uctění památky 47letého středoškolského učitele dějepisu Samuela Patyho. Toho v pátek na pařížském předměstí zavraždil 18letý Rus čečenského původu a uřezal mu hlavu. Shromáždění se konala v Paříži, Lyonu, Marseille a dalších velkých francouzských městech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé ve Francii vyrazili do ulic na počest zavražděného učiteleVideo: Reuters

 
Článek

Francouzská bezpečnostní rada státu v neděli večer rozhodla, že posílí bezpečnost škol a jejich okolí a podnikne „konkrétní akce” proti jednotlivcům a skupinám, které šíří nenávist. Na demonstrace si v neděli mnozí účastníci přinesli vytištěná hesla #JeSuisProf a #JeSuisEnseignant (#JsemUčitel). Při proslovech řečníci zdůrazňovali důležitost chránit svobodu slova a vyučování.

Na shromáždění na pařížském náměstí Republiky, které svolaly učitelské odbory a další občanská sdružení, přišlo několik tisíc lidí. Vzpomínky se v Paříži zúčastnil i premiér Jean Castex, předsedové hlavních parlamentních stran a bývalý prezident François Hollande. Vzpomínku podpořila redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Francouzskému učiteli uříznul hlavu za to, že dětem ukázal karikaturu Mohameda

Evropa

Svou soustrast a zděšení z vraždy na předměstí Conflans-Sainte-Honorine vyjádřili také zástupci čečenské komunity ve Francii. Hlavní imám mešity v Lyonu Kamel Kabtane řekl, že středoškolský učitel dělal jen svou práci, když při hodině o svobodě slova ukázal žákům karikaturu proroka Mohameda. Na pondělním setkání čin odsoudili i další imámové z lyonského regionu.

„Strach nám nenaženete. Nebojíme se. Nerozdělíte nás. Jsme Francie,” vzkázal na Twitteru premiér Castex. Podle vyšetřování protiteroristické prokuratury 47letý učitel čelil po hodině, při které ukázal karikaturu proroka Mohameda, výhrůžkám na sociálních sítích. Vyhrůžky byly adresovány také škole, kde Paty učil.

Zadržen otec žačky a islámský aktivista

Otec jedné muslimské žačky umístil na internet video, v němž se rozhořčoval, že učitel ukazoval dceři karikatury Mohameda. Ve druhém videu, zveřejněném po osobní stížnosti řediteli, uvedl jméno učitele i školy. Ve třetí nahrávce vystupuje opět otec, tentokrát spolu s islámským aktivistou, který je znám francouzským tajným službám a který na videu hrozil odplatou, pokud nebude učitel odvolán.

Otce žačky i aktivistu, kterým je podle ministra vnitra Géralda Darmanina Francouz marockého původu Abdelhakim Sefrioui, policisté už o víkendu zadrželi. Spolu s nimi skončilo ve vazbě dalších devět lidí.

Teroristický útok u Paříže. Muž křičel Alláhu akbar a svou oběť sťal

Evropa

„Zjevně proti učiteli vyhlásili fatvu,” uvedl v pondělí Darmanin na adresu dvojice zadržených. Fatva je náboženský výnos, který mohou vydat muslimské autority a který zdůvodňuje či ospravedlňuje určité jednání.

Osm desítek vyšetřování

Ministr školství Jean-Michel Blanquer dementoval informaci, že by býval Patymu hrozil kvůli přednášce postih ze strany nadřízených. Ve středu si Francie připomene brutální smrt učitele celostátní tryznou.

Viděla jsem kalašnikov, nešlo nic dělat, popsala karikaturistka Charlie Hebdo. Pustila teroristy dovnitř

Evropa

Policie podle Darmanina zahájila v pondělí více než osm desítek vyšetřování, která se týkají především „nenávisti na internetu”. Podezřelí pocházejí z islamistického prostředí a podle agentury DPA řada z nich schvalovala Patyho vraždu. Několik vyšetřovaných policisté i zadrželi, další se zadržet chystají. Pachatele páteční vraždy policisté zastřelili devíti ranami krátce po činu.

Nové případy podle Darmanina „nesouvisejí nezbytně” přímo s vyšetřováním vraždy učitele Patyho, jsou spíše součástí nové strategie boje proti radikálnímu islamismu, na které se v neděli večer dohodl prezident Emmanuel Macron a vláda premiéra Jeana Castexe.

Francouzský ministr vnitra v pondělí také prohlásil, že uvažuje o rozpuštění některých muslimských uskupení. Jedním z nich je i Kolektiv proti islamofobii ve Francii (CCIF). Podle Darmanina existují indicie, podle kterých se jedná o „nepřátele republiky”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám