Hlavní obsah

Viděla jsem kalašnikov, nešlo nic dělat, popsala karikaturistka Charlie Hebdo. Pustila teroristy dovnitř

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nešlo nic dělat, když jsem viděla kalašnikov, pocítila jsem obrovský strach, vypověděla u soudu 38letá karikaturistka francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo Corinne Reyová, řečená Coco. Právě ona pod nátlakem vpustila teroristy do redakce v lednu roku 2015. Po útoku islamistů zemřelo 17 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Karikaturistka Charlie Hebdo Corinne Reyová míří k soudu v Paříži

Článek

Reyová v roce 2015 odešla z porady redakce o chvíli dříve, aby si zapálila cigaretu. Když sjela do přízemí, vešel do dveří budovy jeden z útočníků a oslovil ji Coco.

„Poznala jsem kalašnikov. Byla jsem tak vystresovaná, že jsem nedokázala uvažovat,“ vypověděla jako svědkyně před soudem, který rozhodne o vině či nevině čtrnácti lidí, kteří měli teroristům poskytnout zbraně a logistickou podporu.

Ve Francii začal soud s komplici atentátníků útočících na Charlie Hebdo

Evropa

Teroristé, později identifikovaní jako bratři Chérif a Said Kouachiovi, zaútočili na redakci časopisu poté, co Charlie Hebdo zveřejnil karikaturu proroka Mohameda. Při jejich činu zemřelo celkem 17 lidí, později v Paříži při střety s policisty zemřeli také oba bratři a Amedy Coulibaly, který vraždil v obchodě s košer potravinami.

„Byla jsem zničená, nešlo nic dělat. Zadala jsem na výtahu kód. Na teroristech bylo vidět vzrušení z toho, že se blíží svému cíli,“ pokračovala Reyová ve výpovědi. Omylem útočníky dokonce zavedla do jiného patra. Když si útočníci uvědomili její pochybení, skrčila se před nimi a držela ruce nad hlavou.

Boj s pocitem viny

Kouchaiovi podle Reyové spustili střelbu hned po vstupu do kanceláří redakce. V ní zahynulo deset lidí včetně tehdejšího šéfredaktora Stéphanea Charbonniera a několika zkušených karikaturistů. „V ten den zemřeli laskaví, milí a vtipní lidé, které jsem považovala za své vzory,“ uvedla Reyová.

Časopis Charlie Hebdo znovu otiskne karikatury proroka Mohameda

Evropa

Osmatřicetiletá karikaturistka přiznala, že i pět let po útocích stále bojuje se vzpomínkami, ale občas také s pocitem viny. „Dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, že nejsem ta, která by měla cítit nějakou vinu. Skutečnými viníky jsou jen ti islamističtí teroristé a ti, kteří jim pomáhali,“ řekla před tribunálem.

Soud se 14 lidmi, kteří měli teroristům dopomáhat v útoku na redakci Charlie Hebdo, začal 2. září a trvat by měl nejméně do listopadu. Redakce časopisu na začátku soudního procesu zveřejnila nové číslo s další karikaturou proroka Mohameda.

Reklama

Výběr článků

Načítám