Hlavní obsah

Stav zdravotnice, která přežila ebolu, je znovu kritický. Lékaři jsou bezradní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Stav britské zdravotní sestry, která se před desíti měsíci zotavila z eboly, se nadále zhoršil a je kritický. S tím, že by se u přeživšího choroba opět projevila, se lékaři ještě nesetkali. Veřejnost však ujišťují, že není důvod k obavám. Zdravotnice se nicméně od propuštění volně pohybovala mezi lidmi a převzala i vyznamenání od manželky premiéra.

Foto: Lisa Ferguson/Scotland on Sunday, ČTK/AP

Pauline Cafferkeyová

Článek

„Musíme s lítostí oznámit, že se stav Pauline Cafferkeyové nadále zhoršil a v tuto chvíli je kritický. Podstupuje léčbu z eboly na jednotce s nejvyšší izolací infekčního oddělení,“ stojí v prohlášení londýnské Royal Free Hospital.

Zmíněné zdravotnické zařízení je obdobou české nemocnice na Bulovce a je pokládáno za pro léčbu eboly technicky i personálně nejlépe vybavenou nemocnici ve Spojeném království.

Dlužno podotknout, že je slovní spojení „léčba eboly” je zavádějící, protože současná medicína tuto nemoc léčit nedokáže. Snaží se pouze léčit příznaky, tedy především dehydrataci a demineralizaci.

Co přesně setře je, lékaři tají

Konkrétní zdravotní komplikace devětatřicetileté dobrovolnice, lékaři neprozradili. Její sestra ale řekla BBC, že Cafferkeyová byla na pohotovosti a jako kvalifikovaná zdravotnice  lékaři přesně popsala své příznaky, které odpovídaly mononukleóze.

V první fázi byla nicméně poslána domů a až po dalším zhoršení poslána nejprve do nemocnice v Glasgow, později do nemocnice Královny Alžběty v Londýně a teprve v pátek do specializované Royal Free Hospital.

Ve výsledku tak museli epidemiologové vytipovat padesátku nejrizikovějších kontaktů pacienty a teď je sledují.

Neprobádané území

Virolog Ben Neuman z Univerzity v Readingu ale BBC namítl, že lékaře není možné vinit z pochybení, protože to, že by vir, který hubí 50 až 90 procent nakažených, mohl v těle pacientky zůstat, nemohli čekat. „Tohle to naprosto neprobádané území,“ vysvětlil.

Pauline Cafferkeyové se nakazila v prosinci loňského roku v africké Siera Leoně, kde jakožto dobrovolnice organizace Save The Children pečovala o děti, které se nakazily během nejhorší epidemie eboly v historii.

Foto: Josue Decavele, Reuters

Zdravotník v ochranném oděvu. Ilustrační foto

V Guineji, Libérii a Siera Leona se na konci loňského a na začátku roku nakazilo na 28 000 lidí, přičemž 11 000 z nich nerovný boj se zákeřným virem prohrálo.

Nejprve se projevuje jako chřipka

Nemoc je zákeřná mimo jiné v tom, že se dají první příznaky zprvu snadno zaměnit za běžnou chřipku. Zahrnují nevolnost, prudké bolesti kloubů a celkovou slabost.

Později se ale přidávají vážné komplikace, jako je krvácení ze všech tělesných otvorů a kůže. V konečné fázi virus rozkládá všechny tělesné orgány.

Související téma

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Virus eboly. Neexistuje lék ani vakcína a 90 procent nakažených tímto virem umírá.

Medicína dosud nemá k dispozici prokazatelně účinný lék ani vakcínu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám