Hlavní obsah

Britská zdravotnice, která přežila ebolu, znovu onemocněla

Londýn

Stav britské zdravotní sestry Pauline Cafferkeyové, jež se před deseti měsíci zotavila z nákazy smrtícím virem krvácivé horečky ebola, se nečekaně znovu zhoršil. Žena musela být izolována na infekčním oddělení nemocnice v Londýně. Před deseti dny ji přitom na recepci pro hrdiny přijala manželka premiéra Camerona. Úřady ale tvrdí, že není důvod k obavám.

Foto: Susana Vera, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ano, zdravotní komplikace Pauline souvisejí s předchozí nákazou virem ebola. Riziko pro veřejnost je však velmi malé. V souladu s běžnými postupy jsme zmapovali okruh lidí, s nimiž přišla do styku, a ty sledujeme,“ řekla BBC ředitelka Úřadu pro veřejné zdraví v okrsku Glasgow and Clyde Emilia Crightonová.

Jaké konkrétní komplikace se u sestry vyskytly, úřady neupřesnily. Sama Cafferkeyová ale BBC prozradila, že jí vypadaly vlasy a má problémy se štítnou žlázou.

Nakazila se, když pomáhala dětem

Devětatřicetiletá Pauline Cafferkeyová se neléčitelnou nemocí, na niž umírá 50 až 90 procent nakažených, infikovala v prosinci loňského roku v africké Sieře Leone. Konkrétně ve městě Kerry Town, kde jako dobrovolnice humanitární organizace Save The Children pomáhala zvládnout nejvážnější epidemii eboly v historii.

Poté, co se u ní projevily první příznaky, zahrnující nevolnost, prudké bolesti kloubů a celkovou slabost, byla zdravotnice dopravena do rodné země, kde s nemocí bojovala téměř měsíc.

Lékaři byli bezmocní, mohli léčit jen příznaky, tedy především extrémní dehydrataci a demineralizaci organismu.

Foto: Profimedia.cz

Virus eboly pod mikroskopem

Vir eboly je sice velice virulentní, není ale schopen přenosu kapénkovou infekcí. K nákaze je tedy třeba přímý kontakt s tělesnými tekutinami nemocných. Manželka premiéra Davida Camerona Samantha, která zdravotní sestře před deseti dny předala vyznamenání, by ale ohrožena být neměla.

Inkubační doba eboly může dosáhnout až jednadvaceti dní. První příznaky jsou snadno zaměnitelné s chřipkou a dalšími běžnými chorobami, později se ale přidávají vážné komplikace, jako je krvácení ze všech tělesných otvorů a kůže. V konečné fázi virus rozkládá všechny tělesné orgány.

Medicína dosud nemá k dispozici prokazatelně účinný lék ani vakcínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám