Hlavní obsah

Vakcína proti ebole vykázala v testech stoprocentní účinnost

Vakcína proti ebole vyvinutá americkými společnostmi Merck a NewLink Genetics vykázala v klinických testech stoprocentní účinnost. Podle vědců se už látka může začít používat. Přípravek se testoval v Guineji na více než 4000 lidech. Testy ukázaly stoprocentní úspěšnost deset dnů po aplikaci.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Výzkum léků na ebolu v Jennerově institutu v britském Oxfordu

Článek

„Účinná očkovací látka proti viru eboly je nyní k dispozici v celosvětovém měřítku," sdělila Světová zdravotnická organizace (WHO). Provedení klinických testů umožnila široká mezinárodní spolupráce mezi WHO a odborníky z Norska, Francie, Švýcarska, Spojených států, Británie a Guineje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na financování výzkumu se podílela organizace Welcome Trust a její ředitel Jeremy Farrar označil výsledek testů za pozoruhodný. Šlo podle něj o odvážný počin, protože se testovalo v době, kdy epidemie ještě neskončila. „Doufáme, že bude vakcína dostupná u příštích epidemií eboly, které se nepochybně objeví," řekl.

Vakcína VSV-ZEBOV byla jednou ze dvou testovaných látek. Druhou je očkovací látka vyvinutá britskou firmou GSK a americkým institutem pro alergie a infekční nemoci. Testuje se nyní v Libérii.

Ebolou se od konce roku 2013 hlavně v Africe nakazilo kolem 27 000 lidí a podle WHO jich asi 11 200 zemřelo. Nemoc zasáhla především Guineu, Sierru Leone a Libérii. Z těchto tří západoafrických zemí je také asi 99 procent obětí epidemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám