Hlavní obsah

Státy Unie schválily tříměsíční pružný odklad brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členské státy Evropské unie se v pondělí dohodly na odkladu britského odchodu ze společenství do konce ledna 2020. Uvedl to na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Pokud Británie schválí výstupní dohodu před uplynutím nové lhůty, může opustit Unii dříve. Dosavadní termín brexitu byl tento čtvrtek.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson při jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem (vlevo)

Článek

Odklad schválili velvyslanci 27 zemí EU na nedělní schůzce v Bruselu. Proti dosud vystupovala Francie, která po Británii požadovala pádný důvod prodloužení jejího členství v evropském bloku. Po víkendovém telefonátu prezidenta Emmanuela Macrona s britským premiérem Borisem Johnsonem však Paříž změnila názor.

Podle informací ČTK přijatý text jako motivy odkladu zmiňuje poskytnutí času potřebného pro britskou ratifikaci brexitové dohody stejně jako pro případné vypsání předčasných voleb v Británii.

Násilí kvůli brexitu má podle části Britů smysl

Evropa

O Johnsonově návrhu, aby se volby konaly 12. prosince, má v neděli hlasovat britská Dolní sněmovna. Opoziční labouristé, jejichž hlasy Johnson pro dosažení potřebné dvoutřetinové většiny potřebuje, svůj souhlas podmiňovali právě poskytnutím brexitového odkladu ze strany EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám