Hlavní obsah

Srbsko spouští výrobu ruského Sputniku

Právo, nek

Srbsko jako první evropská země zahajuje výrobu ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V. Potvrdil to ministr pro inovace a technologie Nenad Popovič.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Nabírání vakcíny Sputnik V

Článek

Bělehradský virologický institut Torlak vyprodukuje podle Popoviče v příštích šesti měsících na čtyři miliony dávek. Vakcíny budou určeny zejména pro domácí trh, ale i na výpomoc jiným zemím v re­gionu.

V Srbsku vyrobenými vakcínami by se mohlo začít očkovat do deseti dnů. Země očkuje nejvíce čínskou vakcínou Sinopharm, dále pak Sputnikem V, AstraZenekou a preparátem Pfizer/BioNTech.

Putin nabídl placenou vakcinaci pro cizince

Evropa

Sputnikem V očkuje zhruba sedm desítek zemí světa. Z Evropy jsou to kromě Ruska a Srbska též Maďarsko, Slovensko a některé další balkánské státy. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) preparát dosud neschválila.

Srbsko se od října chystá vyrábět také čínskou vakcínu Sinopharm. Prezident Vučić dříve uvedl, že by ve spolupráci s Čínou a Spojenými arabskými emiráty měla v zemi vzniknout nová továrna, která bude schopna produkovat dva až tři miliony dávek měsíčně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám