Hlavní obsah

Srbové třetí noc protestovali kvůli nezvládnutí epidemie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

V Srbsku pokračovaly v noci na pátek protesty, které spustila nespokojenost obyvatel s tím, jak vláda zvládá epidemii nákazy novým koronavirem. Stejně dvě předchozí noci vyšli lidé do ulic kvůli chystanému víkendovému zákazu vycházení v Bělehradě. I když od toho vedení země ustoupilo, protesty pokračovaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti před parlamentem v BělehraděVideo: AP

 
Článek

Ve čtvrtek se krizový výbor rozhodl, že zákaz vycházení v hlavním městě zaveden nebude, jen se zkrátí otevírací doba obchodů, restaurací, barů a kaváren.

Protest před parlamentem byl ve čtvrtek večer klidnější, uvedla stanice B92, okolo půlnoci se většina demonstrantů rozešla. Přímo na demonstraci nebo poblíž místa jejího konání však několik mladíků v kapucích uráželo a napadalo novináře. Před budovou se odpalovala pyrotechnika.

Srbové v ulicích dosáhli svého, zákaz vycházení prezident nevyhlásí

Koronavirus

Policie, která byla v minulých dnech kritizována za brutální postup proti protestujícím, tentokrát nezasahovala, což zdůraznil i prezident Alexandar Vučić, který je na jednání v Paříži: „Nevnikli jste do parlamentu, neházeli jste Molotovovy koktejly ani zábranami, takže jste neviděli žádného policistu.“ Zdůraznil, že pokojné protesty patří k demokracii. Řekl, že pokojně demonstrujících se nikdo netkne, i kdyby protestovali stovky dní a stovky let, přestože je to nezodpovědné kvůli pandemii. Připomněl, že loni a předloni se konaly protesty které trvaly přes 200 dní.

V minulých dnech policisté kopali do ležících

Postup policie během předchozích dvou dnů protestů byl odsuzován. Na sociálních sítích se objevily záběry, jak policisté napadají lidi, kteří nic neprovádí, a jak kopou do ležících. U parlamentu těžkooděnci použili nadměrnou sílu, když bili demonstrující, dokud nepadali na zem.

Protesty v Bělehradě pokračovaly druhou noc. Na sociálních sítích se šíří drsné záběry

Evropa

Vučić odmítl reagovat na výtky, že lidé v Srbsku umírali kvůli nedostatku respirátorů. To jsou podle něj „brutální lži a triky“. Objevila se tvrzení, že počet nakažených i obětí je výrazně vyšší a vláda to tajila, aby se mohly uskutečnit plánované volby. Kritizován byl nedostatek ochranných pomůcek. Vučić tento týden sám přiznal, že nemocnice jsou plné, a proto požadoval zákaz vycházení v metropoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám