Hlavní obsah

Španělský soud zprostil pět mužů viny ze znásilnění opilé 14leté dívky, protože se nebránila

Novinky, jem
Barcelona

Španělský soud tento týden zprostil skupinu mužů obvinění ze znásilnění čtrnáctileté dívky, protože se kvůli intoxikaci nebránila. Není tak jasné, zda se stykem souhlasila. Podle španělského práva totiž může být za znásilnění považován jedině čin, který provázelo fyzické násilí nebo zastrašování. Barcelonský tribunál proto akt pětice mužů překvalifikoval na mírnější zneužití. Ve čtvrtek o tom informoval deník El País.

Vůz španělské policie, ilustrační foto

Článek

Soud v Barceloně shledal vinnými pět ze sedmi obviněných a poslal je na 10 až 12 let za mříže za opakované sexuální zneužití nezletilého. Pachatele usvědčily mimo jiné stopy jejich DNA na dívčině spodním prádle. Znásilnění nebylo vzhledem k absenci násilí či vyhrožování přípustné. Pokud by byli obvinění usvědčeni z něj, hrozil by jim přísnější trest v rozmezí 15 až 20 let, upozornila stanice BBC.

K hromadnému znásilnění, jež je ale podle španělského práva možné považovat pouze za zneužití, došlo během pijatiky mládeže v říjnu roku 2016 ve městě Manresa na severovýchodě Španělska. Média následně začala obviněným přezdívat vlčí smečka z Manresy.

„Každý máte patnáct minut a žádný zdržování,“ nakázal podle soudu před dvěma roky vůdce „vlčí smečky“ svým kumpánům.

Nevěděla, která bije

„Oběť byla pod vlivem alkoholu a drog. Nevěděla tak, co dělá nebo nedělá. V důsledku toho nebyla s to vyslovit souhlas či odmítnutí sexuálního styku, který s ní měli obvinění. Ti tak mohli provádět činy sexuálního charakteru, aniž by se museli uchýlit k jakémukoliv typu násilí nebo vyhrožování,“ konstatoval soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám