Hlavní obsah

Španělský soud potrestal za korupci prominentní politiky vládnoucích socialistů

– Madrid

Soud ve španělské Seville v úterý potrestal řadu bývalých politiků vládní socialistické strany. Podíleli se na korupci a zneužili své funkce při rozdělování veřejných peněz. Odsouzeno bylo celkem 19 lidí. Skandál se týkal vládního fondu určeného pro propuštěné zaměstnance. Šlo v něm o neoprávněné užité 680 milionů eur (přes 17 miliard korun), napsal list El País.

Foto: Profimedia.cz

Exministr práce a bývalý šéf andaluské vlády José Antonio Griňán (vpravo) přichází k soudu

Článek

Jeden z nejpřísnějších trestů si vyslechl José Antonio Griňán, exministr práce a zdravotnictví ve vládách premiéra Felipa Gonzáleze a šéf andaluské vlády v letech 2009 až 2013. Ve vězení má strávit šest let a dalších 15 roků nesmí vykonávat veřejné funkce.

Dlouholetému předsedovi autonomní andaluské vlády Manuelu Chavesovi se vězení vyhne, nesmí ale vykonávat veřejné funkce devět let. Stejný verdikt si vyslechla i Magdalena Álvarezová, bývalá ministryně veřejných prací a viceprezidentka Evropské investiční banky.

Dva zcela osvobození

Za mříže mají naopak jít čtyři bývalí ministři regionální vlády Antonio Fernández (7 let a 11 měsíců), José Antonio Viera, Francisco Vallejo (oba 7 let) a Carmen Martínezová-Aguayoová (6 let).

Volby ve Španělsku politickou krizi prohloubily, posílila ultrapravice

Evropa

Z celkového počtu 21 obviněných soud pouze dva zcela zprostil viny. Jedná se o bývalého kontrolora regionální vlády Manuela Gómeze a vedoucího právních služeb Francisca del Ría.

Korupční skandál se týkal let 2000 až 2009, kdy se vyplácely peníze z vládního fondu v objemu 680 milionů eur krachujícím firmám, které potřebovaly vyplatit odstupné propuštěným zaměstnancům.

Reklama

Výběr článků

Načítám