Hlavní obsah

Španělská sestřička s ebolou chybovala: bezděčně si sáhla na tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Zdravotní stav španělské zdravotnice Teresy Romerové nakažené ebolou se zhoršil a žena je v kritickém stavu, oznámila madridská nemocnice. Sestřička se nakazila od nemocného kněze, u něhož asistovala. Udělala chybu, když si rukou v rukavici sáhla na tvář.

Foto: Susana Vera, Reuters

Zdravotničtí pracovníci v Madridu. Ilustrační foto

Článek

„Její klinický stav se zhoršil, na přání pacientky ale nemohu poskytnout jakékoli další informace,“ řekla mluvčí nemocnice Yolanda Fuentesová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Romerová potvrdila pověsti o možné chybě v telefonickém rozhovoru s listem El País. Virem se mohla nakazit, když si rukou v rukavici sáhla na tvář. „Myslím, že to bylo, když jsem si sundávala ochranný oblek,“ řekla. „Vybavuji si tu chvilku, kdy k tomu mohlo dojít, ale jistá si nejsem.“

V izolaci je ve stejné nemocnici dalších několik lidí – kromě manžela Romerové a dvou sester ve středu večer přijali dva lékaře a zdravotníka, kteří nakaženou ošetřovali. Manžel ani lékaři dosud nevykazovali žádné symptomy nemoci a tři osoby, u nichž testy virus nepotvrdily, byly propuštěny.

Vůbec mi neřekli, že má ebolu, tvrdí lékař

Jeden z lékařů si ale stěžoval, že rukávy na ochranném oděvu, který na sobě měl, když ženu ošetřoval, byly příliš krátké. V dopise zdravotnickým úřadům, zveřejněném v listu El País, si navíc postěžoval, že během 16hodinové směny, kdy o nakaženou pečoval, mu nebylo sděleno, že pacientka má ebolu. To se prý dověděl až z tisku.

Mimo tuto skupinu zdravotníci v zemi sledují dalších asi padesát lidí.

Počet obětí největší epidemie eboly v dějinách raketově stoupá, už jich je téměř 3900.

Reklama

Související články

V USA zemřel muž nakažený ebolou

Thomas Duncan, který byl od konce září hospitalizován s ebolou v americkém městě Dallas, zemřel. Uvedla to BBC. Muž se nakazil v rodné Libérii.

Výběr článků

Načítám