Hlavní obsah

Sobotka: Musíme zastavit nelegální migraci

Právo, Michal Mocek, Ivan Vilček (Bratislava)

Boj s nelegální migrací a hrozbou terorismu je podle premiéra Bohuslava Sobotky jednou ze dvou priorit, na něž se chce Česko soustředit při jednáních pátečního neformálního summitu EU v Bratislavě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Evropa musí být schopna vypořádat se s nelegální migrací,“ zdůraznil Sobotka před odletem do Bratislavy a podtrhl i nutnost aktivně čelit hrozbě terorismu. Připomněl také, že je třeba „do budoucna uvažovat o vzniku společné evropské armády“.

Odmítl přitom kritiku, že se k tomu přiklání. „Evropa nemá schopnost organizovat operace na obranu vnější schengenské hranice. Pokud se budeme jen dívat, bezpečnost v Evropě se nezlepší,“ řekl premiér na dotaz Práva a dodal, že je třeba „více spolupráce v bezpečnostní oblasti“.

Přetrvávají obrovské rozdíly v příjmech, ve výši mezd.
premiér Bohuslav Sobotka

„Silným tématem“ na jednáních je pro Česko ekonomické sblížení mezi různými částmi Unie. „Přetrvávají obrovské rozdíly v příjmech, ve výši mezd,“ podotkl Sobotka. K jejich odstranění je třeba využít možností unijního trhu i fondů EU.

Jednání nejspíš zvlášť konfliktní nebude

Sobotka odmítl obavy, že po britském rozhodnutí o odchodu z Unie by mohlo být páteční jednání konfliktnější než jiná. „Zažil jsem už hodně bouřlivá jednání na summitech EU, například když jsme prezentovali náš pohled na migrační politiku,“ poznamenal a dodal: „S brexitem je Evropa schopná se docela dobře vypořádat.“

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Hájil také evropskou spolupráci jako „nejlepší pojistku“ proti nacionálním střetům, obchodním válkám i ozbrojeným konfliktům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám