Hlavní obsah

Bratislavě hrozí kvůli summitu EU dopravní kolaps

Právo, Ivan Vilček, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Uzavřená dálnice, centrum města, školy, mosty přes Dunaj, i zákaz plavby po něm. Páteční summit Evropské unie slovenskou metropoli paralyzuje a může způsobit dopravní kolaps. Asi jediné štěstí pro obyvatele Bratislavy bylo, že byl ve čtvrtek na Slovensku svátek, takže si řada lidí v pátek vzala dovolenou a z města odjela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Summit EU komplikuje v Bratislavě dopravuVideo: Reuters

 
Článek

„Jedeme na čtyři dny na chatu. Syn má ve škole ředitelské volno, my s manželkou jsme si vzali dovolenou. Nezůstal bych ve městě ani za nic,“ potvrdil například František Nociar z Bratislavy.

Ministerstvo vnitra požádalo ředitele škol, aby na den konání summitu udělili žákům ředitelské volno. Také řada podniků doporučila zaměstnancům, aby si vzali na pátek dovolenou. Ne všichni ale takovou možnost mají.

„Bohužel, v pátek budu mít službu. Dost se toho obávám. Asi většinu služby prostojím,“ řekl Ján, který je řidičem autobusu bratislavské městské hromadné dopravy.

Foto: Yves Herman, Reuters

Policejní obrněnec v centru Bratislavy

Jako v roce 2005

Andrea Dobiášová z tiskového odboru ministerstva vnitra potvrdila, že Bratislava zažije největší bezpečnostní opatření od summitu Bush-Putin v roce 2005.

„Doporučujeme řidičům, aby v pátek minimalizovali pohyb automobily po městě,“ uvedla Dobiášová. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal oznámil, že v den konání summitu bude jízda veřejnou dopravou zdarma.

„Nechceme, aby pro obyvatele a návštěvníky města byla tato významná událost spojovaná jen s nepříjemnostmi v dopravě,“ uvedl primátor.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Mobilní systém Nabco, schopný zajistit výbušná zařízení nebo chemicky či biologicky nebezpečné předměty.

Jednání lídrů budou probíhat na Bratislavském hradě. V odpoledních hodinách se politici budou plavit lodí po Dunaji a na tu dobu budou uzavřeny všechny mosty pro dopravu i pro pěší.

V pátek budou v Bratislavě v souvislosti se summitem v pohotovosti tisíce policistů, vojáků a na střechách budou rozmístěni ostřelovači. Vzdušní prostor nad Bratislavou bude uzavřen. Pravděpodobně bude v pohotovosti i chemická laboratoř a protiletadlový raketový systém.

Brexit i migrace

Hlavním cílem neformálního jednání lídrů členských zemí Evropské unie bude hledání odpovědi na to, jak bude sedmadvacítka vypadat po odchodu Velké Británie. Zástupci Spojeného království se summitu neúčastní.

„Budeme mluvit o diagnóze, kde se dnes Evropská unie nachází. Může to být zajímavá, ale současně velmi kritická část diskuse,“ upozornil slovenský premiér Robert Fico.

Foto: Yves Herman, Reuters

Slovenský policista u loga summitu EU v Bratislavě

Foto: Yves Herman, Reuters

Slovenský voják na hlídce u Bratislavského hradu

Summit má vyslat jasný signál, že EU je stále silná, schopna dosáhnout dohody a přinést zlepšení do každodenního života svých občanů.

Delegace se určitě nevyhnout ani tématu migrace, bezpečnosti a boje proti terorismu. „Bude to summit sebereflexe a summit hledání východisek,“ dodal předseda slovenské vlády.

O čem se má diskutovat
o vytvoření společného vojenského velitelství Evropské unie a o nových obranných kapacitách
o lepší ochraně hranic, posílení spolupráce policií sedmadvaceti členských států a boji proti terorismu
o přípravě nových průmyslových odvětví, technologií i o přechodu k novým energiím o sociální budoucnosti Unie a o kulturní výměně
o řešení migrační krize, která je jedním z hlavních bodů sporu mezi zeměmi střední a východní Evropy s vedením EU

Na bratislavském letišti přistane 17 vládních speciálů, pro které bude po celý den vyhrazena jedna přistávací plocha. Tři delegace přicestují automobily a další využijí komerční lety do Vídně vzdálené od Bratislavy jen šedesát kilometrů.

Kromě 27 premiérů a prezidentů se jednání zúčastní také předseda Evropské rady Donald Tusk, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Na summit se akreditovalo 1350 novinářů ze 70 zemí světa.

Hlavním dějištěm jednání bude Bratislavský hrad.

Reklama

Související články

EU se s NATO dohodla na užší spolupráci

Severoatlantická aliance (NATO) a Evropská unie prohloubí vzájemnou spolupráci. Jejich představitelé podepsali dohodu v pátek ve Varšavě na úvod summitu NATO.

Výběr článků

Načítám