Hlavní obsah

Smutného koně je někdy lepší rovnou utratit

Veterinární experti přišli s poněkud morbidním, podle nich ale milosrdným doporučením pro majitele a chovatele koní. Pokud u svých miláčků zpozorují dlouhotrvající a zhoršující se chmury či známky duševního úpadku, měli by jejich trápení co nejdřív ukončit a utratit je. V sobotu na to upozornil deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nenabádáme majitele koní, aby zvířata, která začnou vyhlížet smutně, ve vteřině utráceli. Když ale váš kůň vypadá mizerně dlouhodobě, byť ho po fyzické stránce nic netrápí, je to něco, čím byste se měli zabývat,“ cituje list Catherine Bellovou z britské Asociace pro chov a výcvik koní (EBTA).

Utracení by měli podle britského listu zvážit zejména majitelé koní, když jejich miláček přišel o svého druha ve stáji a neutišitelně truchlí.

Takové trápení totiž může být stejně trýznivé jako fyzické utrpení při vážném zranění nebo chorobě. „Není to vždycky jen otázka fyzického stavu, která rozhoduje,“ dodává Bellová.

Uhynul nejvyšší kůň na světě

Koktejl

Asociace pro chov a výcvik koní vypracovala odbornou studii, v níž zkoumala duševní rozpoložení v souvislosti s péčí na sklonku života. A došla k závěru výše.

Ze 160člennného panelu odborníků se však pro utracení koní z jiného, než fyzického důvodu vyslovilo jen 11 lidí.

Nic na tom nemění ani fakt, že utracení v zájmu ukončení duševního utrpení ve výjimečných případech podporuje i britská Královská společnost pro prevenci krutého zacházení se zvířaty (RSPCA).

Reklama

Výběr článků

Načítám