Hlavní obsah

Slovenští vládní politici prosazují právo na odpověď v médiích, novináři to odmítají

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští politici by mohli zákonem získat prostor na reakci v médiích, počítá s tím novela tiskového zákona, kterou navrhli poslanci vládní strany Směr. Novela už prošla prvním čtením, kde získala mimo jiné podporu i od opozičních kotlebovců, tedy Lidové strany Naše Slovensko. Novináři vyzvali poslance, aby normu nepodpořili.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ve slovenské Národní radě zasedá 150 poslanců zvolených na čtyřleté volební období.

Článek

„Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové jsme očekávali, že stát bude hledat způsob, jak líp chránit novináře. Nestalo se,“ stojí v otevřeném dopise, který podepsalo přes 300 slovenských novinářů. „Vládni politici s podporou Lidové strany Naše Slovensko řeší jen to, jak chránit sebe,“ dodali novináři.

Podle signatářů dopisu mají politici v médiích dostatek možností vyjádřit se k tématům, u nichž figuruje jejich jméno: „Tuto možnost však často odmítají a některým médiím na položené otázky vůbec neodpovídají.“

„V demokracii by politici neměli rozhodovat o obsahu médií. Nyní hrozí, že politici se dodatečně budou chtít vyjadřovat ke každému článku, který o nich napíšeme. Budou chtít zaplavit noviny stanovisky, která nemusí sedět s fakty. Parlament schvaluje novelu v atmosféře verbálních útoků na novináře, kdy kritická média jsou označována za nepřátele státu,“ konstatovali signatáři otevřeného dopisu.

Podpora ze zahraničí

K odmítnutí návrhu vyzval i Mezinárodní tiskový institut (IPI) se sídlem ve Vídni. Předlohu označil za špatný signál po loňské vraždě investigativního slovenského novináře Jána Kuciaka.

„S ohledem na neurčitá ustanovení předlohy mohou být média zaplavena nesmyslnými a zlomyslnými reakcemi s cílem oslabit a překroutit kritické a investigativní reportáže o lidech u moci,“ uvedl zástupce ředitele IPI Scott Griffen. Slovenský syndikát novinářů novelu považuje za účelovou.

V případě schválení návrhu z dílny poslanců nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie budou muset noviny, časopisy či tiskové agentury od května až na výjimky bezplatně zveřejňovat reakce politiků na otištěná skutková tvrzení, která se dotkla jejich cti, důstojnosti nebo soukromí. Nově budou moci politici i veřejnost kromě využití takzvaného práva na odpověď požadovat ke stejnému článku také opravu případných faktických chyb, zatímco v současnosti právo veřejnosti na opravu zaniká v případě uveřejnění reakce.

Právo na odpověď politiků v médiích zavedla v roce 2008 první vláda premiéra Roberta Fica (Směr). V roce 2011 pravicová vláda premiérky Ivety Radičové právo politiků na zveřejnění reakce na články zrušila.

Reklama

Výběr článků

Načítám