Hlavní obsah

Slovenští herci vyzvali Matoviče k odchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky herců, hudebníků, lékařů a dalších osobností vyzvaly k odchodu ministra financí Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Svou výzvu nazvaly Velký krok pro Slovensko.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Igor Matovič

Článek

Mezi signatáři výzvy jsou například herečky a herci Kamila Magálová, Zdena Studénková, Martin Huba, Richard Stanke, Zuzana Kanócz, Lukáš Latinák, Anna Šišková a další. „Rozděluje nás ledacos, ale spojuje nás jedno: ani my nechceme, aby na Slovensku opět vládl Ficův Směr, nedej Bůh s podporou fašistů, a Slovensko se opět stalo mafiánským státem,“ uvedli signatáři ve své výzvě.

Slováci stále méně věří výsledkům voleb

Evropa

Ocenili, co Matovič učinil od voleb v roce 2020 pro návrat právního státu, ale nyní je podle nich potřeba pro Slovensko udělat víc. „Je potřeba přinést oběť. Tou obětí je vaše odstoupení z postu ministra. Víme, že to není lehké, ale věříme, že jste toho schopen,“ zdůraznili signatáři. „Když 21. července 1969 americká kosmonaut Neil Armstrong vstoupil jako první člověk na povrch Měsíce, přednesl památnou větu: Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo. Vážený pan MatovičI, po 53 letech nahraďte slovo lidstvo slovem Slovensko a udělejte ten krok,“ dodali signatáři výzvy.

Slovenská koalice se na poslední chvíli snaží odvrátit konec

Evropa

Signatáři výzvy reagují na současnou vládní krizi, kdy strana Svoboda a Solidarita (SaS) ministra hospodářství Richard Sulíka začátkem července vypověděla koaliční smlouvu. SaS podmínila svůj návrat do koalice odchodem Matoviče z vlády. Pokud se tak nestane do konce srpna, čtyři ministři za SaS podají demisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám