Hlavní obsah

Slovenská koalice se na poslední chvíli snaží odvrátit konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zdánlivě nevyhnutelný konec slovenské koalice se snaží zvrátit lídři vládních stran. Na páteční schůzku v Bratislavě svolanou premiérem Eduardem Hegerem (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) dorazil i šéf jeho partaje a ministr financí Igor Matovič. Spolu s ním i předsedové stran Svoboda a solidarita (SaS), Jsme rodina a Za lidi. Jednání však výsledek nepřinesla, rozhovory budou pokračovat.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Strana SaS ministra hospodářství Richarda Sulíka nadále požaduje odchod ministra financí a šéfa OLaNO Igora Matoviče z vlády, jinak čtyři ministři za SaS koncem srpna odstoupí.

„Pokud není ochota učinit tento krok, podáme demisi,“ zdůraznil po jednání Sulík. „Slovensko potřebuje čtyřkoalici. Bez SaS bude moje vláda nefunkční, v parlamentu nebude mít většinu,“ reagoval na jeho slova premiér Heger. „Stačí, aby jeden člověk učinil krok zpět a Slovensko nebude vystaveno chaosu,“ dodal Matovič na Sulíkovu adresu.

Slováci stále méně věří výsledkům voleb

Evropa

Vedení OLaNO však už ve čtvrtek oznámilo, že Matovič zůstane ministrem financí i po uplynutí ultimáta SaS. „Toto rozhodnutí je neměnné,“ uvedla strana. „Igor Matovič vyhrál volby. Dostal mandát k sestavení koalice pro toto volební období a je předsedou strany s největším počtem poslanců v parlamentu,“ dodala vládní strana.

OLaNO však nadále vyzývá vládní koalici k soudržnosti. „Je čas, kdy je potřebné držet spolu, poskytnout občanům potřebnou oporu a jistotu, že je vláda tímto náročným obdobím bezpečně převede,“ vyzvala Matovičova strana. Za bezprecedentní výzvy, kterým současná vláda čelí, strana označila pandemii, válku na Ukrajině, uprchlickou krizi, extrémní inflaci a růst cen energií.

Rozkolísaná slovenská politická scéna řeší přeběhlíka Krúpu

Evropa

Sulíkova SaS vypověděla koaliční smlouvu. Nechce v kabinetu dál spolupracovat s někdejším premiérem a nyní ministrem financí Matovičem. „Matovič rozeštvává společnost. Je největším problémem naší koalice,“ dodal Sulík.

Menšinová vláda

Odchodem SaS by se vláda premiéra Hegera stala menšinovou a podle politologa Radoslava Štefančíka by neměla šanci vydržet do termínu řádných voleb v roce 2024. „Taková vláda by měla životnost několika týdnů,“ říká politolog.

SaS obviňuje expremiéra Matoviče, že svými návrhy z postu ministra financí rozvrací veřejné finance. Vyčítá mu rovněž, že při prosazování svých návrhů v parlamentu využil podporu poslanců, kteří se do parlamentu dostali na kandidátce extremistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. „Veto prezidentky prolomil pomocí fašistů,“ dodal Sulík.

Čaputová: Vládní krize se vyřeší až koncem léta

Zahraniční

Od začátku vládnutí současné čtyřkoalice stran OLaNO, SaS, Jsme rodina a Za lidi docházelo ke konfliktům právě mezi Sulíkem a Matovičem. Už po roce vládnutí podmínila SaS setrvání v koalici odchodem Matoviče z postu předsedy vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám