Hlavní obsah

Slovenský policejní exprezident zemřel. Den poté, co se pokusil oběsit v cele

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský ve středu zemřel. Stalo se tak poté, co se v úterý v cele oběsil na teplákové bundě. Příslušníci vězeňské stráže ho oživovali, ale do nemocnice ho převezli už v kómatu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský.

Článek

„S hlubokým zármutkem vám oznamujeme, že dnes (ve středu) nás navždy opustil náš milující manžel, otec a syn, generál Milan Lučanský. Žádná slova nedovedou vyjádřit náš smutek,“ uvedla Lučanského rodina.

Slovenský policejní exprezident se pokusil oběsit, potvrdil šéf věznic a rezignoval

Evropa

Vedení justiční stráže a věznice v Prešově, kde byl Lučanský ve vazbě, čelí kritice za zanedbání kontroly. Lučanského měli kontrolovat v úterý v 16.30. V 16.39 odhalili jeho pokus o sebevraždu, když policejní exprezident nereagoval při podávání večeře.

„Trvalé, 24hodinové monitorování na celách není ze zákona možné,“ konstatoval na středeční mimořádné tiskové konferenci generální ředitel sboru vězeňské a justiční stráže Milan Ivan, který vzápětí oznámil svou rezignaci. Opozice vyzvala k rezignaci také ministryni spravedlnosti.

Vyšetřovací komise

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková vytvoří komisi za účasti opozice k vyšetření události. Ministryně připustila, že zvažovala také vyvození osobní zodpovědnosti. „Takovýmto případům se nedá na sto procent zabránit,“ dodala Kolíková.

Desátého prosince utrpěl Lučanský ve vazbě zranění oka a podrobil se chirurgickému zákroku. Kolíková tehdy vyloučila, že šlo o pokus o sebevraždu, což potvrdil rovněž generální prokurátor Maroš Žilinka. Lučanský však byl hospitalizovaný několik dnů na psychiatrii.

Bývalý šéf slovenské policie se ve vazbě pokusil o sebevraždu. Je v kritickém stavu

Evropa

Obvinění z korupce

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho je případem šokovaná. „Tragický krok generála Lučanského vnímáme jako jeden z důsledků atmosféry na Slovensku, kde se závody v zatýkání staly předmětem politického boje. Presumpce neviny se úplně ztratila, obviněné osoby jsou automaticky označovány za zločince a vazba se namísto preventivního stala trestním opatřením,“ uvedla strana Hlas ve svém prohlášení.

Obvinění z korupce

Policejní exprezident čelil obvinění z korupce. Na úplatcích si měl podle prokurátora přilepšit o 510 tisíc eur (13,5 milionu korun). Soud vzal Lučanského do vazby, protože se obával ovlivňování svědků a pokračování trestné činnosti. Policejní exprezident všechna obvinění popíral.

Na Slovensku zadrželi dalšího bývalého policejního prezidenta

Evropa

Ve vazbě skončil také Lučanské předchůdce Tibor Gašpar, který odstoupil z funkce v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Gašpar se pak na krátký čas stal poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám