Hlavní obsah

Slovenský policejní exprezident se pokusil oběsit, potvrdil šéf věznic a rezignoval

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bývalý policejní prezident Milan Lučanský (51) se v úterý pokusil v cele oběsit, potvrdil ve středu generální ředitel Sboru vězeňské a justiční stráže Milan Ivan. Ten se zároveň rozhodl odstoupit z funkce. Lučanský je v kritickém stavu v nemocnici. Denník N napsal, že se nachází ve stavu mozkové smrti. Tuto zpávu dementoval generální prokurátor Maroš Žilinka. „Je v kómatu,” upřesnil.

Foto: Profimedia.cz

Milan Lučanský, bývalý policejní prezident

Článek

„Je mi líto, co se stalo. Upřimně lituji především rodinu pana Lučanského. Potvrzuji, že se pokusil o sebevraždu. Našli ho během výdeje večeře v 16.39, deset minut předtím ho kontrolovali,” řekl Ivan.

Slovenská média napsala, že se měl Lučanský pokusit oběsit na teplákové bundě.

Ivan tvrdí, že příslušníci vězeňské stráže nepochybili, jednoznačně to podle něj vyplývá i z předběžných kamerových záznamů. „Trvalé 24hodinové monitorování na celách není ze zákona možné,“ dodal.

Bývalý šéf slovenské policie se ve vazbě pokusil o sebevraždu. Je v kritickém stavu

Evropa

„Po pokusu o oběšení ho příslušníci sboru oživovali, pak ho sanitka odvezla do prešovské nemocnice. Psychologické a psychiatrické vyšetření neprokázaly u generála Lučanského náznaky sebevražedných sklonů,“ zdůraznil Ivan.

„Předběžné závěry jednoznačně potvrzují, že cizí zavinění tam nebylo a příslušníci sboru v Prešově nezanedbali své povinnosti,“ dodal.

Bývalý policejní prezident nezanechal žádný dopis na rozloučenou.

Podle Ivana nejsou pokusy o sebevraždu ve vězení žádnou výjimkou. „Letos jsme měli 41 pokusů o sebevraždu, z toho tři byly dokonané. V ústavu v Prešově bylo osm pokusů, ani jeden nebyl dokonaný,“ sdělil.

Generální ředitel Sboru vězeňské a justiční stráže Milan Ivan a slovenská ministryně spravedlnosti Mária Kolíková

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková oznámila, že vytvoří komisi k vyšetření této události. Připustila, že zvažovala vyvození osobní odpovědnosti. „Takovýmto případům se nedá na sto procent zabránit,“ dodala Kolíková.

Předchozí zranění pokusem o sebevraždu nebylo

Desátého prosince utrpěl Lučanský ve vazbě zranění oka, ministryně spravedlnosti tehdy vyloučila, že šlo o pokus o sebevraždu. Slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka rovněž potvrdil, že tehdy to nebyl žádný pokus o sebevraždu.

Nebyl to pokus o sebevraždu, řekla ministryně k zranění slovenského policejního exprezidenta

Zahraniční

Policejní exprezident čelí obvinění z korupce. Podle medializovaných informací měl na úplatcích dostat 510 tisíc eur (13,5 milionu korun). Soud vzal Lučanského do vazby, protože se obával ovlivňování svědků a pokračování trestné činnosti. Policejní exprezident všechna obvinění popíral.

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho je případem šokovaná. „Tragický krok generála Lučanského vnímáme jako jeden z důsledků atmosféry na Slovensku, kde se závody v zatýkání staly předmětem politického boje. Presumpce neviny se úplně ztratila, obviněné osoby jsou automaticky označovány za zločince a vazba se namísto preventivního stala trestním opatřením,“ uvedla strana Hlas ve svém prohlášení.

Bývalý slovenský policejní prezident jde do vazby, na úplatcích měl vzít 13,5 milionu

Evropa

Ve vazbě je také Lučanské předchůdce Tibor Gašpar, který odstoupil z funkce v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Gašpar se pak na krátký čas stal poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám