Hlavní obsah

Slovenský pilot chladnokrevně nasměroval plně vyzbrojenou stíhačku do neobydlené oblasti, pak se katapultoval

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U slovenské obce Nové sady v okresu Nitra se v sobotu večer zřítila stíhačka MiG-29 slovenských vzdušných sil. „Jednalo se o cvičný let dvou stíhaček MiG-29. Jedna přistála na letišti Sliač a druhá byla z důvodu dramatického zhoršení počasí odkloněna na záložní letiště v Bratislavě,“ řekl ministr obrany Peter Gajdoš.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ohledávají místo nehody stíhačkyVideo: Slovenská policie

 
Článek

Do Bratislavy však stíhačka nedoletěla a havarovala. Ministr pochválil pilota, že před havárii nasměřoval stíhačku do neobydlené části a pak se katapultoval. Pilot, který patří k nejzkušenějším, postupoval podle vedení resortu velmi chladnokrevně.

Na Slovensku se zřítila stíhačka MiG-29, pilot se katapultoval

Evropa

„Po pádu do pole začalo letadlo hořet. Na místě zasahovalo 12 hasičů,“ uvedla slovenská policie na sociální síti.

Pilot si za pomoci místního občana přivolal sanitku a byl převezen do nemocnice. „Je mimo ohrožení života ve stabilizovaném stavu. Bude převezen do banskobystrické nemocnice,“ dodal ministr.

Foto: Polícia SR

Zásah hasičů u havarovaného MiGu-29

Gajdoš odmítl komentovat spekulace, že stíhačce došlo palivo. „Je zbytečné diskutovat o možných příčinách. Do prostoru pádu letadla byla vyslána nezávislá komise, která prošetří všechny okolnosti. Když budou příčiny známé, zveřejníme je, nemáme důvod je zamlčovat,“ dodal ministr. Po havárii byly pozastaveny cvičné lety slovenských stíhaček.

Velení slovenské armády připustilo, že po havárii mohlo dojít k výbuchu munice, protože havarovaná stíhačka byla plně vyzbrojena.

Dosluhující ruská letadla MiG-29 budou v letech 2022 a 2023 nahrazeny nejmodernější verzí bojových letounů F-16 Block 70/72. Slovensko koupilo 14 těchto strojů za 1,6 miliardy eur (41,6 miliardy korun). Zmíněná částka obsahuje nákup letadel, výcvik 22 pilotů a 160 členů pozemního personálu, leteckou munici a dvouletou logistickou podporu.

Foto: Polícia SR

Zásah hasičů u havarovaného MiGu-29

Slováci podepsali s Američany smlouvu o koupi stíhaček F-16

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám